GENERALNI ŠTRAJK

Prosvjetari u Hercegovini izašli na ulice Mostara: Ovo je borba za dostojanstvo

Minimum naših zahtjeva je bio povećanje plaće od 15 posto kroz koeficijente u dvije tranše, ali Vlada HNK je davala pet posto, kazao Milić

S protesta u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14
Meliha Smajkic

4.9.2024

Više od 3.000 prosvjetnih radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas je stupilo u generalni štrajk. Tako je pod upitnikom početak školske godine u HNK koji je Kantonalna vlada, zbog vrućina, pomjerila za 9.septembar.

Prosvjetari su simbolično u štrajk stupili masovnom protestnom šetnjom od Gimnazije Mostar do zgrade Vlade HNK.

Josip Milić, ispred Koordinacije sindikata obrazovanja u HNK, je podsjetio da su prosvjetari glatko i jednoglasno odbili ponudu Kantonalne vlade prema kojoj bi im plaće bile povećane za pet posto od 1.oktobra ove godine, kao i jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.000 KM.

-Okupili smo se da ovim protestom iskažemo svoje nezadovoljstvo takvim stanjem. Mogućnost dogovora još uvijek postoji, jer, nastava kao što znate počinje 9.septembra-rekao je Milić.

Podvukao je da su njihovi zahtjevi realni te da ovo nije borba ni za 2,5 posto ni za sedam posto, već borba za dostojanstvo ljudskog rada.

- Jednostavno, ovo je puno više od tih koeficijenata i nekih 50 maraka. Mi smo jučer ponudili minimum naših zahtjeva, kao Sindikat, na svoju ruku, da nam daju povećanje kroz koeficijente od 15 posto i to u dvije tranše, od po osam i sedam posto. Znači, to je bila neka solidna ponuda, na koju bi Sindikat pristao - rekao je Milić.

Edina Čomić, također, u ime Koordinacije je kazala kako su ogorčeni na ponudu Vlade HNK, jer su odbili da im od 1.januara 2025.godine daju dodatnih pet posto.

- To je bio jedan šamar, a drugi smo dobili kada smo pročitali njihovo saopćenje u kojem je navedeno da je od danas sav teret na leđima prosvjetnih radnika i da ćemo mi biti krivi za odogojno-obrazovni proces koji neće početi na vrijeme. Teret obrazovanja jeste na našim leđima, nije ni u pedagoškim zavodima, ministarstvima, agencijama, a svi imaju veće plaće od naših. To je jako loša poruka, a pogotovo, ona d aće doći do kolapsa budžeta HNK ako nam obećaju nešto za narednu godinu - navela je Čomić.

Podršku prosvjetarima u HNK pružile su i kolege iz Zapadnohercegovačkog kantona.

Kako je rekla Jasminka Petric, predsjednica Sindikata uposlenih us rednjim školama ZHK, došli su podržati kolege jer žive istu sudbinu.

- I jedni i drugi se borimo na dva fronta, sačuvati ono što imamo i izboriti se za ono što nam pripada - rekla je Petric.

I u ZHK, dodala je, stanje je alarmantno , jer im je kolektivni ugovor istekao u februaru ove godine.

-Imali smo pregovore, koje tako ne mogu ni nazvati, jer je to bilo gubljenje vremena iz razloga što nismo direktno pregovarali s Vladom, već njihovim povjerenstvom koje nije imalo mandat za pregovore o plaćama i ostalim materijalnim davanjima. U utorak bismo trebali imati sastanak s predstavnicima Vlade, a postoji mogućnost da i mi krenemo istim putem kao i naše kolege u HNK - kazala je Petric.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.