KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Prusina o napadu na maloljetnike u Mostaru: Petorica ih udarali rukama i nogama po cijelom tijelu, uhapšeni nije otkrio pomagače

Navijačke grupe nisu uređena društva da se s njima može konkretno razgovarati o konkretnim problemima

Dario Prusina (lijevo). M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

4.9.2024

U nastavku današnje vanredne pres-konferencije u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, načelnik Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Mostar, Dario Prusina osvrnuo se na događaj od 1. septembra kada su u večernjim satima u ulici Ante Starčevića napadnute dvije maloljetne osobe, rođene 2009. godine.

- Dok su se kretali ulicom iz pravca juga prišlo im je vozilo nepoznate marke iz kojeg je izašlo pet nepoznatih osoba i koji su maloljetnike nogama i rukama udarali po cijelom tijelu, nakon čega su pobjegli u nepoznatom pravcu. Identificirali smo vozilo, na osnovu čega i do vlasnika. Radi se o A.J. (23) rođenom u Sarajevu, nastanjenom u Mostaru i koji je u službenim prostorijama priznao počinjenje krivičnog djela Nasilničko ponašanje i nanošenje lake tjelesne povrede koje mu se stavlja na teret. On nije htio otkriti identitet njegovih pomagača tako da za njima tragamo - rekao je Prusina. Također, naglasio je da je prema A.J. određen jednomjesečni pritvor i da je predmet i dalje otvoren.

Prusina se referirao i na događaj od sinoć kada je policija obaviještena da se u naselju Potoci dogodio napad na tri maloljetne osobe koje je izvršilo pet osoba s nepoznatim vozilom.

Potraga za vozilom

- Dobili smo informaciju da se radi o vozilu Golf, tamne boje, bez registarskih oznaka. Policijska patrola je krenula u potragu za vozilom i susrela ga na cesti. Uključili su signazlizaciju, a tokom potjere osumnjičeni su izgubili kontrolu nad vozilom i udarili u zid kuće. Identificirali smo osobe od kojih je jedna maloljetna i svi su priznali počinjenje krivičnog djela. Kod njih su pronađene dvije teleskopske palice i jedna potkapa u cilju maskiranja. I u ovom slučaju će djelo biti okvalificirano kao nasilničko ponašanje, a djeca su imala sreću da su, nakon što su krenuli da ih napadaju, pobjegli u jednu kuću u blizini i uspjeli se zaključati - rekao je on.

Naveo je da do motiva u tom događaju nisu došli, ali da se nije radilo o sukobu navijačkih grupa, kao što je to, uglavnom, bio slučaj u ranijim incidentima. Rečeno je da su i napadači i žrtve iz istog naroda.

Rekao je da komunikacija s navijačkim grupama postoji.

- Navijačke grupe nisu uređena društva da se s njima može konkretno razgovarati o konkretnim problemima - naveo je Prusina.

Upitan može li se ijedno djelo okvalificirati kao izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, Prusina je kazao da se to procjenjuje u saradnji s nadležnim Tužilaštvom, odnosno, da li se na osnovu prikupljenih dokaza može ići s takvom kvalifikacijom krivičnog djela.

- Za taj stepen kvalifikacije trebaju određeni kriteriji da se zadovolje - naveo je.

Prusina je naglasio da je u vezi sprječavanja ovakvih nasilničkih događaja neophodan multisektorski pristup.

- Policija je represivni aparat koji se susreće s posljedicom svih problema koji se dešavaju u društvu. Tu trebaju biti uključene i škole i Centar za socijalni rad, nadležna ministarstva i sve institucije i svi trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti na rješavanju ovog problema - kazao je.

Usvršavanje kadrova

Policijski komesar HNK, Robert Perić, također, pohvalio je rad policije i saradnje sa pripadnicima OSA-a u vezi događaja iz Konjica, a obznanio je da će sutra u prostorijama Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru biti održana svečanost na kojoj će zakletvu položiti 130 policajaca MUP-a HNK.

- Zadnji prijem policajaca je bio 2018.godine i, evo, napokon smo dočekali i to. Stalno kukamo kako nemamo policajaca, a sa novima će biti bolji iako to još nije dovoljno. S njima idemo dalje i nadam se da ćemo biti uspješniji - rekao je Perić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.