ZASTUPNIK U SABORU

Hodžić: Bošnjacima u Hrvatskoj jedan od prioriteta da u duhu dijaloga doprinesu poboljšavanju odnosa između BiH i Hrvatske

Rekao je da je ovo prilika za korak dalje u jednom od strateških ciljeva

Armin Hodžić u Sarajevu. Fena

FENA

4.9.2024

Zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Armin Hodžić kao saborski zastupnik i kao član saborske međuparlamentarne grupe prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu, bio je član delegacije hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u posjeti bosanskohercegovačkim državnim institucijama u Sarajevu.

Kako je istakao u izjavi za Fenu, ovo je prilika da "napravimo korak dalje u jednom od naših strateških ciljeva".

- Njega smo najavljivali i tokom predizborne kampanje te potvrdili nedavnim Operativnim planovima Vlade Republike Hrvatske, dakle, konkretno govorim o "potpisivanju bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji tematizira položaj bošnjačke nacionalne manjine u RH“. Međutim, naša misija ima puno veći kapacitet i plemenita je namjera koju želim da promoviram na relaciji politički Zagreb i političko Sarajevo - kazao je Hodžić.

Dodaje kako je Bošnjacima u Hrvatskoj jedan od prioriteta da u duhu dijaloga doprinesu poboljšavanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a to podrazumijeva, kako ističe, i dalje razvijanje prijateljskih odnosa i produbljivanja povjerenja između dva naroda - Bošnjaka i Hrvata.

- Što se tiče Bošnjaka u Hrvatskoj, mi ovako postavljeni politički okvir želimo koristiti kao iskreni poklonici jedne interkulturalne i međukonfesionalne misije u koju ulazimo s velikim kapitalom – Bošnjaci su dali ogroman doprinos hrvatskoj kulturi i društvu u cjelini, a posebno ističem naš veliki doprinos tokom odbrane Hrvatske od agresije. Taj doprinos afirmiraju i čuvaju naše vrijedne kulturne udruge u Hrvatskoj, a osiguravanjem našeg boljeg statusa ja sam uvjeren da će rasti naša vidljivost i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini te da ćemo na koncu i ostvariti našu plemenitu misiju - zaključio je zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Armin Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.