PONOVO U POZNATOM TONU

Dodik: "RS nema plan o secesiji, težim da mirno razdruživanje bude i volja drugih"

Ukoliko se BiH pokaže kao nemoguća zemlja, jedino što je moguće jeste mirno razdruživanje, istakao je

Milorad Dodik. predsjednik.rs / Borislav Zdrinja

N. H.

5.9.2024

Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS, kazao je da "RS nije imala i nema plan za secesiju, već da brani svoju autonomiju".

Kazao je da pojedini to nazivaju secesijom, iako su poruke iz RS da, ukoliko BiH ne može funkcionisati, treba pristupiti mirnom razdruživanju. 

Pojasnio je Dodik o čemu se radi i na šta se tačno misli pod tim, rekavši da "ukoliko se BiH pokaže kao nemoguća zemlja, jedino što je moguće jeste mirno razdruživanje". 

- Šta je tu secesija? Po međunarodnopravnoj kvalifikaciji termin secesija je nasilno odvajanje teritorije bez volje drugih. Јa težim da mirno razdruživanje bude i volja drugih - rekao je Dodik za Glas Srpske komentarišući to što je proteklih dana na meti kritika zbog izjave da "secesija nije politika Republike Srpske", a dovedeno u vezu sa posjetom direktora CIA.

Ponovio je da je mirno razdruživanje najbolja opcija.

Na pitanje šta očekuje od novog američkog izaslanika za zapadni Balkan Aleksandera Kasanofa (Alexander), Dodik je odgovorio da, ukoliko bude usmjeren ka tome da se unutrašnja pitanja u BiH rješavaju unutrašnjim razgovorima, bit će prihvatljiv, a ukoliko bude nametao svoj stav, morat će to da radi sam sa sobom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.