UGLEDNA PROFESORICA

Nakaš o napuštanju UNSA-e: Promjena rektora utjecala na moju odluku, ne mogu nastaviti procese koje sam započela

Prof. dr. Enita Nakaš u nastavku objašnjava da nadležni zanemaruju, a onda i zloupotrebljavaju standarde i normative za visoko obrazovanje

Prof. dr. Enita Nakaš. Facebook

N. H.

5.9.2024

Prof. dr. Enita Nakaš, kako je "Avaz" prvi objavio, napušta Univerzitet u Sarajevu.

Kako smo još ranije objavili, ona je predala sporazumni prekid ugovora u radu i obavijestila je kolege, dodavši da na vrijeme planiraju njene nastavne rasporede na katedri za ortodonciju, a svoje razloge Nakaš je objasnila za portal "Avaza".

- Promjena kadra je ključna pokretačka snaga svakog sistema. Smatram da je ovo idealna prilika za moj lični razvoj, ali i prilika za UNSA da dovede nekoga novog, kreativnijeg i mlađeg, ko ima energiju da p(r)otrese i unaprijedi UNSA. Kada se osvrnem na protekle godine, mogu reći da su okolnosti za rad u visokom obrazovanju bile izuzetno otežavajuće. Česte, besmislene i najčešće nekvalitetne izmjene zakona o visokom obrazovanju otežavaju rad. Zakon ne prepoznaje specifične okolnosti i potrebe za fleksibilnim vremenskim okvirom u napredovanju u zvanju za medicinsku grupaciju (ali i za druge grupacije) - navela je u izjavi za portal "Avaza".

Prof. dr. Enita Nakaš u nastavku objašnjava da nadležni zanemaruju, a onda, što je još gore, zloupotrebljavaju standarde i normative za visoko obrazovanje.

Navela je da se to odnosi i na oduzimanje akademskih sloboda, od strane vlasti i od strane nekih članova akademske zajednice.

Također, dodaje da je za kvalitetan akademski kadar potrebno znanje, odgovornost, ali i kreativnost, uz već pomenutu akademsku slobodu, te da sve što se dešava godinama u visokom obrazovanju prenosi i na druge nivoe javnog obrazovanja.

Kako je "Avaz" prvi pisao, jedan od razloga za drastičan potez je pritisak prilikom izbora rektora.

- Pozicija prorektora i rektora je društveno i obrazovno najvažnija funkcija na univerzitetima. Često se dešava da ni sama akademska zajednica nije svjesna značaja ovih pozicija. Univerzitet u Sarajevu je respektabilna institucija koja svim zaposlenima pruža solidnu startnu poziciju, bilo da se radi o kongresima, konferencijama, prijavama za projekte i slično. U protekle četiri godine, Univerzitet u Sarajevu je postigao mnoge značajne uspjehe. Sa svoje pozicije mogu govoriti o međunarodnim uspjesima UNSA, kao što su ECHE – Erasmus povelja i EUPeace alijansa, te izmjene Etičkog kodeksa UNSA. Također, dobila sam brojne pozive za predavanja na temu uloge univerziteta i obrazovanja u promociji mira, ljudskih prava i sličnih tema - navodi prof. dr. Nakaš u odgovoru, pa dodaje:

- Ipak, promjena rektora utjecala je na moju odluku jer ne mogu nastaviti procese koje sam započela. Na Univerzitetu još uvijek ima mnogo posla, posebno kada je riječ o borbi za akademske slobode, poštivanje ljudskih prava, razvoju međunarodnih programa i slično.

Nije mogla izdvojiti jedan ključni razlog koja ju je navela na ovu odluku.

- Smatram da je važnije istaknuti značaj mogućnosti kadrovske mobilnosti unutar BiH. To je ključno za unapređenje obrazovanja i izgradnju boljeg društva, ne samo u BiH, već i šire. Nova iskustva nas čine drugačijima i boljima, a kadrovska cirkulacija je neophodna za izgradnju društva koje u potpunosti razumije potrebe svih svojih članova - istakla je Nakaš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.