FEDERALNI MINISTAR

Delić: Strategija naglašava sistemsko i proaktivno djelovanje u zaštiti ranjivih kategorija društva

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić u proteklom je periodu isticao preventivni karakter strategije

Adnan Delić. FMRSP

S. S.

5.9.2024

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojena je prva federalna Strategija razvoja sistema socijalne i dječije zaštite za strateški period 2024-2030. godine. Strategija ima tri ključna cilja kojima je primarni cilj smanjenje siromaštva i ublažavanje njegovih posljedica, osnaživanje i ubrzanje inkluzije marginalizovanih pojedinaca i grupa te jačanje institucionalnih mehanizama i kapaciteta, uključujući centre i službe za socijalni rad i druge socijalne ustanove i organizacije.

Naglašava važnost sistemskog i proaktivnog djelovanja u oblasti zaštite ranjivih kategorija društva, s posebnim naglaskom na zaštitu djece od siromaštva i socijalne isključenosti.

Obavezna područja

Ta strategija, koju je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike spremilo u partnerstvu sa UNICEF-om BiH, naglašava potrebu za reformom sistema socijalne zaštite kako bi se unaprijedile socijalne usluge, ustanove, hraniteljstvo, socijalni rad i psihološka djelatnost, obzirom da trenutna rješenja nisu u skladu s postojećim potrebama.

Iz Ministarstva ističu da je važno definirati standarde pod kojima se socijalne usluge pružaju, kao i modalitete finansiranja, te razviti mehanizme za licenciranje stručnih radnika, definirati obavezna područja njihove edukacije, te unaprijediti superviziju rada u ustanovama socijalne zaštite.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić u proteklom je periodu isticao preventivni karakter strategije, te pozvao sve relevantne aktere da zajedno doprinesu njenom uspješnom provođenju nakon usvajanja u domovima Parlamenta FBiH.

- Strategija ima tri ključna cilja i to smanjenje siromaštva i ublažavanje njegovih posljedica, osnaživanje i ubrzanje inkluzije marginalizovanih pojedinaca i grupa, te jačanje institucionalnih mehanizama i kapaciteta, uključujući centre i službe za socijalni rad i druge socijalne ustanove i organizacije - pojasnio je ministar.

Krajnji cilj

Istakao je i da se tom strategijom promoviše jačanje lokalnih projekata podrške, prevencija trajnog institucionalnog zbrinjavanja, jačanje centara i službi za socijalni rad, te općenito jačanje nematerijalnih socijalnih usluga kako bi se postigla stvarna inkluzija i društvena dobrobit marginalizovanih pojedinaca i grupa.

- Strategija naglašava važnost sistemskog i proaktivnog djelovanja u oblasti zaštite ranjivih kategorija društva, s posebnim naglaskom na zaštitu djece od siromaštva i socijalne isključenosti - kazao je ministar.

Strategija je bazirana na godinama iskustva, obiluje podacima i kreira stratešku viziju u segmentu socijalne zaštite, borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti vulnerabilnih grupa, posebno djece, te je fokusirana na inkluziju marginaliziranih grupa, prevenciju institucionalnog smještaja djece, te jačanje sistema zaštite djeteta i osnaživanje kapaciteta centara socijalnog rada.

- Krajnji cilj je, kroz implementaciju te strategije, raditi na ostvarivanju stvarne inkluzije i dobrobiti marginaliziranih pojedinaca i grupa - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.                       

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.