"KAFA I ČAJ"

Kineska modernizacija i nove prilike za saradnju sa BiH

Ekonomska globalizacija sada se suočava sa ogromnim izazovima, kazao je otpravnik poslova Miao Dake

Održan forum. BKP

FENA

5.9.2024

Kineska modernizacija i nove prilike za saradnju između Kine i Bosne i Herecgovine bile su teme danas održanog foruma "Kafa i čaj", koji organizira Udruženje Bosansko-kineskog prijateljstva u saradnji a Ambasadom Narodne Republike Kine.

Uvodno izlaganje okupljenim učesnicima, predstavnicima državnih institucija na raznim nivoima kao i predstavnicima medijske i akademske zajednice, imao je otpravnik poslova Ambasade NR Kine u BiH Miao Dake koji je govorio o Trećoj plenarnoj sjednici 20-tog Centralnog komiteta Komunističke partije Kine koja je održana od 15. do 18. jula u Pekingu, i na kojoj je razmotrena i odobrena "Odluka Centralnog komiteta KP Kine o daljem sveobuhvatnom produbljivanju reformi i promicanju Modernizacije u kineskom stilu".

Miao je naglasio tri glavna značaja ovog trećeg plenuma. Kao prvo, Treći plenum otišao je korak dalje u pojašnjenju pravca sveobuhvatnog produbljivanja reforme, sa preko 300 predloženih reformskih mjera.

Primarni zadatak

- To pokazuje samopouzdanje i odlučnost Kine da dalje unapređuje modernizaciju države putem sveobuhvatnog produbljivanja reformi. To predstavlja snažan motor i institucionalnu garanciju za održivi razvoj Kine, a također će unijeti sigurnost i pozitivnu snagu u današnji turbulentan svijet - kazao je Miao.

Druga značajka ovog trećeg plenuma je da je utvrdio da je visokokvalitetan razvoj primarni zadatak sveobuhvatne izgradnje moderne socijalističke zemlje.

- Trenutno, suočavajući se sa složenom međunarodnom i domaćom situacijom, Kina povećava svoje napore za njegovanje novih industrija, planiranje budućih industrija, poboljšavanje tradicionalnih industrija, kao i za promoviranje vrhunskog, inteligentnog i zelenog razvoja proizvodne industrije - naglasio je otpravnik poslova ambasade NR Kine u BiH.

Konačno, treća značajka je da je Treći plenum 20 Kongresa KPK poslao još jači signal o otvaranju na visokom nivou prema svijetu.

- Ekonomska globalizacija sada se suočava sa ogromnim izazovima. Zajednička je odgovornost svih zemalja da se suprotstave unilateralizmu i protekcionizmu, da se održi globalni ekonomski poredak, te se očuva sigurnost i stabilnost industrijskih lanaca snabdijevanja. Unapređenje otvaranja Kine na visokoj razini ne dolazi samo iz uspješne prakse, već je i neizbježan potez da se shvate pravila ekonomskog razvoja i slijedi trend vremena, te želja Kine da se podijele prilike sa drugim zemljama - naglasio je Miao.

Situacija se mijenja

Govoreći o odnosima Kine i BiH, Miao Dake je podsjetio da je 29 godina prošlo od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i BiH, te da je u to vrijeme ostvarena saradnja u različitim oblastima, koja je zasnivana na principima međusobnog poštovanja, ravnopravnog tretmana i uzajamno korisne saradnje.

- Bez obzira kako se međunarodna situacija mijenja, Kina uvijek poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i ne miješa se u njene unutrašnje poslove, dok se BiH uvijek pridržava poštovanja principa jedne Kine - istakao je Miao, koji je govorio i o uspješnim projektima u sferi ekonomije, koje su firme iz Kine uradile u BiH, naročito u sektorima infrastrukture i energetike.

Na forumu su govorili i predstavnici BiH institucija i javne ličnosti koje su u prethodnom recentnom periodu boravili u Kini na raznim forumima, simpozijumima i sastancima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.