RAZGOVOR

Kandidat za načelnika Sanskog Mosta Almin Hopovac za "Avaz": Izgradit ćemo zgradu 2. zasjedanja ZAVNOBiH-a

Smatramo da je potrebno ljude koji su potencijal za razvoj Sanskog Mosta uključiti u planiranje privrednog razvoja

Hopovac: Jasan izborni program. Facebook

prije 6 dana

U Sanskom Mostu, dugogodišnjem bastionu SDA, za načelničku poziciju bore se tri kandidata. SDP na ovoj poziciji vidi Almina Hopovca, NES Nijaza Kadirića, a SDA Mensura Seferovića. Ko god da pobijedi, Sanski Most dobiva novog načelnika, s obzirom na to da aktuelni načelnik Faris Hasanbegović (SDA) nije kandidat.

O očekivanjima od izbora i planovima u slučaju pobjede razgovarali smo s Alminom Hopovcem, aktuelnim zastupnikom u Skupštini USK i bivšim ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Dovoljno znanja

Hopovac ističe da imaju kvalitetnu listu za Općinsko vijeće koju predvodi Ferid Kuželj, profesor i sportski radnik. Smatra da je lista spoj mladosti i iskustva, da je najkvalitetnija i da kadrovi mogu odgovoriti izazovima koji ih očekuju nakon 6. oktobra.

- Što se tiče moje kandidature, spreman sam napustiti poziciju u Skupštini USK i uhvatiti se ukoštac s pregršt problema koji postoje u Sanskom Mostu. Kao tim, imamo dovoljno znanja i iskustva da odgovorimo na probleme. Imamo jasan izborni program, koji se zove „Hrabro i odgovorno“ - istakao je Hopovac za "Avaz“.

Što se tiče programa, kazao je da obuhvata više oblasti, a jedna od njih je privredni razvoj Sanskog Mosta.

- Već smo nekoliko razgovora obavili i s Udruženjem privrednika i ljudima koji vode najveće firme. Namjeravamo da pri kabinetu načelnika formiramo biznis klub. Smatramo da je potrebno ljude koji su potencijal za razvoj Sanskog Mosta uključiti u programiranje i planiranje privrednog razvoja. U saradnji s tim ljudima ćemo napraviti sveobuhvatnu strategiju lokalnog ekonomskog razvoja - naveo je Hopovac.

Fokus SDP-a u ovoj općini je i razvoj kulture i sporta, a Hopovac ocjenjuje trenutno stanje u ovoj oblasti kao zapostavljeno.

- Zacrtali smo da ćemo izgraditi zgradu Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a na DTV „Partizan“. Dok sam obnašao ranije funkcije, projekt smo već uradili i nastojat ćemo sredstva osigurati kroz više nivoe vlasti. To bi bio jedan kulturni centar u Sanskom Mostu koji bi unaprijedio imidž općine zbog značaja ovog događaja za državnost BiH - istakao je Hopovac.

Ulaganja u sport

U segmentu sporta podsjeća da je kao ministar osigurao sredstva za SRC "Mahala“, a sada najavljuje nastavak ulaganja u sportsku infrastrukturu i klubove.

Također kaže da je ovo prilika da Sanski Most dobije načelnika koji će imati političku komunikaciju po vertikali.

Prezentiranje vizije

Upitan da li o trenutnoj situaciji u Sanskom Mostu dovoljno govori i to što aktuelni načelnik nije uopće kandidat, Hopovac navodi da je to posljedica razmirica u SDA.

- Imali smo korektnu saradnju s načelnikom, ali on nije dobio podršku svoje stranke, a to može njima nanijeti štetu. Mi ćemo prezentirati svoju viziju Sanskog Mosta, doći do svakog sugrađanina i smatram da imamo velike šanse na ovim izborima - zaključio je Hopovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.