MOSTAR

Vlada FBiH dala zaduženja za izradu zakona o Inžinjerskoj komori FBiH

Donesenim zaključkom Generalni sekretarijat Vlade FBiH zadužen je da pripremi prijedlog imenovanja radne grupe za izradu ovog zakona

Vlada FBiH. Fena

FENA

prije 6 dana

Vlada Federacije BiH u četvrtak se, na prijedlog federalnog premijera, upoznala s informacijom o inicijativi za izradu zakona o Inžinjerskoj komori Federacije BiH.

Donesenim zaključkom Generalni sekretarijat Vlade FBiH zadužen je da pripremi prijedlog imenovanja radne grupe za izradu ovog zakona, u kojoj će učestvovati predstavnici federalnih ministarstava pravde, zatim prostornog uređenja, energije, rudarstva i industrije, prometa i komunikacija, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i Inžinjerske komore Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Zaključkom je precizirano i da će radna grupa u roku od 90 dana izraditi ovaj zakon te ga putem Federalnog ministarstva pravde dostaviti Vladi na razmatranje i usvajanje.

Kako je obrazloženo u informaciji o inicijativi za izradu zakona o Inžinjerskoj komori FBiH, Vlada Federacije BiH je 18. jula 2023. godine utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, kojim je, između ostalog, regulirana uspostava Komore inžinjera u građevinarstvu FBiH.

Uredu premijera Federacije BiH zatim se obratilo rukovodstvo Inžinjerske komore FBiH, iskazavši interes za pronalazak cjelovitog rješenja i stvaranje zakonskog okvira za rad Komore na način da se obuhvate i druge inžinjerske struke.

Premijer Federacije BiH je podržao ideju o okupljanju šireg spektra stručnjaka u okviru Komore i kreiranju zakonskog okvira koji će unaprijediti uslove za obavljanje stručnih poslova i položaj inžinjera u Federaciji BiH.

Također, istaknuto je da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH prihvaćen na sjednicama oba doma Parlamenta FBiH u septembru i oktobru prošle godine, uz zaključak Doma naroda o potrebi izrade cjelovitog zakonskog rješenja o Inžinjerskoj komori Federacije BiH, stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.