BUDIMPEŠTA

Dodik se požalio Sijartu: Nama u BiH je problem što se ne poštuju Ustav ni Dejton

Želim da kažem da se udomaćila praksa da nekoliko zemalja pokušava preko ambasadora u BiH da upravlja zemljom

S današnjeg sastanka Dodika i Sijarta. Platforma X

E. Ć.

prije 6 dana

Predsjednik bh. entieta RS Milorad Dodik oglasio se nakon sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Sijartom (Szijjarto) u Budimpešti, rekavši kako RS "veoma cijeni miroljubivu, otvorenu, transparentnu i tolerantnu politiku Mađarske".

- Zajednička historija nas je upućivala na zajedničku saradnju. Cijenimo to što nas podržavate na evropskom putu, ali nama je problem što se u BiH ne poštuje Ustav BiH, niti Dejtonski mirovni sporazum, i što ima mnogo intervencionizma. 

Želim da kažem da se udomaćila praksa da nekoliko zemalja pokušava preko ambasadora u BiH da upravlja zemljom. Mi to zovemo ambasadokratija u okviru koje nam skoro svakog petka isporuče neke nove uslove - rekao je Dodik.

U poruci na društvenoj mreži X zahvalio se Mađarskoj na naporima koje ulaže da poboljša šanse Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

- Samo preko pravih prijatelja koji nemaju zadnje namjere možemo biti ohrabreni za dalje jačanje naše evropske perspektive. Evropski put je put naših odluka, a ne nametanja rješenja sa strane - naveo je on.

Potom je napisao kako cijeni ulogu mađarskog premijera Viktora Orbana u mirovnim inicijativama.

- Mi dijelimo te vrijednosti kao univerzalne da zemlja treba da se razvija u okviru svoje demokratije i bira svoje predstavnike, a ne da budu podaničke države koje će biti nestabilne - poručio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.