"AVAZ" NA LICU MJESTA

Predstavnici Sindikata i dalje u šatoru, Sadiković za "Avaz": Očekujemo hitnu sjednicu Vlade i korektnu ponudu

U koordinaciji s druga dva strukovna sindikata naš zahtjev je bio satnica od 3,70 KM, a Vlada KS je ponudila 3,25 što smo mi odbili

Šatorsko naselje kod zgrade Vlade KS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

13.9.2024

Sindikat radnika u zdravstvu KS otkazao je proteste na Skenderiji nakon što nisu dobili dozvolu za privremenom izmjenom saobraćaja.

Oni se već nekoliko dana nalaze u šatorskom naselju u blizini zgrade Vlade KS te su nam otkrili da će se umjesto protesta okupiti ispred Vlade KS i tražiti ispunjenje njihovih zahtjeva, a to je povećanje satnice.

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, za "Avaz je kazao da su u pregovore krenuli u junu. 

- Odustali smo od svih zahtjeva osim satnice. U koordinaciji s druga dva strukovna sindikata naš zahtjev je bio 3,70 KM. Vlada KS je ponudila 3,25, što smo mi odbili. Od tog trenutka smo krenuli u dalje sindikalne korake - štrajkove, proteste, postavili smo i šatore dok nam ne ispune zahtjeve. Čekamo ponudu Vlade s korektnom visinom satnice, koja bi bila prihvatljiva za sve radnike. Nakon toga ćemo skloniti sve i prestati s aktivnostima - kazao je Sadiković za "Avaz".

Pojašnjava da su zakazali zatvaranje saobraćajnice na Skenderiji, no Ministarstvo saobraćaja to nije dozvolilo.

- Rekli su da će zabraniti obustave dok traju radovi. U 12 ćemo se okupiti ispred Vlade, a za četvrtak smo zakazali protestnu šetnju od Vječne vatre do zgrade Vlade KS. Vidjet ćemo kako će to dalje teći, očekujemo hitnu sjednicu Vlade i da nam pošalju korektnu i prihvatljivu ponudu. Sve dok se ne to desi, mi ćemo praviti proteste dok se ne steknu uslovi za štrajk, a kada se steknu uslovi, stat će kompletan zdravstveni sistem - zaključio je Sadiković za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.