SARAJEVO

Konaković i Zadić: U interesu je i EU i BiH da naša zemlja postane dio zajednice

Glavne teme razgovora su bile politička situacija u Bosni i Hercegovini, i pitanja neophodnih reformi na putu EU integracija i proširenje Evropske uni

Konaković i Zadić. MVP BiH

S. S.

prije 5 dana

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu sa saveznom ministricom pravde Republike Austrije Almom Zadić, koja predvodi austrijsku delegaciju u posjeti našoj zemlji.

Glavne teme razgovora su bile politička situacija u Bosni i Hercegovini, i pitanja neophodnih reformi na putu EU integracija i proširenje Evropske unije.

Konaković je istakao da je članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji jedan od najvažnijih prioriteta vanjske politike naše zemlje oko kojeg postoji opšti politički konsenzus među svim političkim faktorima.

Pripremna faza

Dodao je da se naša zemlja, nakon što je Evropsko vijeće 21. marta 2024. donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH, trenutno nalazi u procesu skrininga, što je pripremna faza za početak pregovora o pristupanju, te da je BiH dostavila pitanja institucija BiH u vezi sa prvim klasterom.

Naglasio je da su u toku aktivnosti na usaglašavanju još nekoliko preostalih tačaka Programa reformi kako bi i BiH bila uključena u program EU Plan rasta za zapadni Balkan. Kako se radi uglavnom o pitanjima tehničke prirode, uz malo političke volje trenutno neusaglašeni stavovi bi se mogli vrlo brzo riješiti.

Obostrano je konstatovano da je u interesu i Evropske unije i BiH da naša zemlja postane dio zajednice, nakon ispunjenja neophodnih uslova za članstvo.

Zadić je navela da je Austrija uvijek bila na strani razvoja i ostvarenja demokratskih reformi u BiH i u narednom periodu će ta podrška se nastaviti nesmanjenim intenzitetom, a da njena posjeta jasno pokazuje kako je proces uključenja BiH u EU od izuzetnog značaja kako za vlast tako i za narod Austrije.

Istakla je kako je veoma važno da sve zemlje EU vide da postoji spremnost BiH za ispunjenje uslova za članstvo u EU, a Austrija će podržati otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine sa EU.

Aktuelna politička situacija

Zadić se interesovala za trenutnu aktuelnu političku situaciju u zemlji, za proces provođenja lokalnih izbora, uticaj situacije u regionu na BiH, te za regionalnu saradnju među zemljama zapadnog Balkana.

Konaković je naglasio da BiH i Austrija imaju odlične političke, ali i ekonomske odnose s obzirom da je Austrija jedan od najvećih i najvažnijih trgovinskih partnera i budući da je Austrija trenutno najveći inostrani investitor u BiH, a naša zemlja ostvaruje pozitivan trgovinski bilans.

Ministar je zahvalio za ukupnu podršku koju Austrija pruža BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.