STUDIJA

Centar za sigurnosne studije: Izbori direktora SIPA-e i FUP-a su primjeri zloupotrebe sistema

Trenutno su u fokusu procedure dva imenovanja na visoke pozicije u policiji

Avaz

FENA

prije 4 dana

U fokusu javnosti proteklih dana su dva imenovanja, odnosno izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i izbor direktora Federalne uprave policije.

Iz Centra za sigurnosne studije navode da su najnovija dešavanja ogolila privid vladavine prava u BiH.

"Po ko zna koji put, u praksi političari dokazuju da se ismijavaju kako međunarodnoj zajednici, koja uporno okreće glavu od ovakvih i sličnih primjera, tako i građanima kojima se lažno predstavlja kvalitetan i pravično uspostavljen sistem odabira najviših kadrova u policijskim strukturama", navode iz Centra za sigurnosne studije.

Trenutno su u fokusu procedure dva imenovanja na visoke pozicije u policiji, a koje su eklatantan primjer zloupotrebe uspostavljenog sistema i dominacije politike nad definisanim zakonskim pravilima i procedurama.

"Ministar sigurnosti BiH, gospodin Nešić, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, odlučio je da za direktora SIPA-e predloži trećeplasiranu osobu sa konkursa koji je proveo Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, nadležan za procedure izbora čelnika i zamjenika policijskih agencija na državnom nivou. Kao što smo naveli, u skladu sa zakonom, ministar sigurnosti BiH ima pravo predložiti jednu od osoba s liste koju je sačinio Nezavisni odbor, uz adekvatno obrazloženje Vijeću ministara BiH, koje donosi konačnu odluku, zašto se odlučio da ne predloži prvoplasiranog ili u ovom slučaju i drugoplasiranog kandidata. Kakav će epilog ovaj prijedlog dobiti na samoj sjednici Vijeća ministara BiH", ističe se u reakciji.

Ostaje da se vidi, ali postoji sumnja da će se desiti slično kao i prilikom jednog od prethodnih imenovanja za ovu agenciju.

Podsjećaju da je tada tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektiću javnom nastupu izjavio da jednoj političkoj opciji ne odgovora imenovanje SDS-ovog kanditata za ovu poziciju, a kada su postavljali favorita SNSD-a procedura im nije smetala.

Drugi slučaj odnosi se na imenovanje direktora Federalne uprave policije.

"U nedavnom intervju, pomalo naivno za jednog političara, premijer FBiH, gospodin Nikšić, izjavio je da je pitanje imenovanje na ovu poziciju političko pitanje. Samim tim, u potpunosti je derogirao Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH koji, u svom članu 46., propisuje da se radi osiguranja nepristrasne, objektivne i zakonite procedure imenovanja direktora policije, lišene svakog političkog utjecaja, formira Nezavisni odbor. Samo na osnovu ova dva primjera, a takvima smo svjedočili dugi niz godina, bez obzira na političku vlast, najbolje se oslikava svo obesmišljavanje rada Nezavisnih odbora uspostavljenih svojevremeno na bazi najboljih demokratskih praksi u svijetu i kao primjer uspješne reforme u policijskim strukturama", naglašeno je.

Ističu kako posebnu pažnju treba posvetiti građanima i javnosti kojima se predočavaju demokratski principi i vrijednosti rada političkih struktura, a u realnosti samo su gledaoci kojima se poturaju Potemkinova sela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.