NA DANAŠNJI DAN

Sergej Barbarez, selektor bh. fudbalske reprezentacije, slavi 53. rođendan

Danas je utorak, 17. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 106 dana

N/FSBiH

I. P.

prije 2 dana

Na današnji dan 1971. godine, u Mostaru je rođen Sergej Barbarez, bivši bosanskohercegovački fudbaler, a trenutno selektor bh. fudbalske reprezentacije.

Fudbalsku karijeru počeo je 1984. godine u omladinskom pogonu FK Veleža iz Mostara. Sa 19 godina potpisao je prvi profesionalni ugovor s FK Veležom. Godine 1991., tokom posjete rodbini u Njemačku, otišao je na trening Hanovera, te svojim fudbalskim znanjem i vještinom impresionirao tadašnjeg trenera i potpisao ugovor. U Hanoveru je igrao do 1993. godine, kada je prešao u Union Berlin, potom, 1996., u Hansu Rostok, pa u Borusiju Dortmund, te 2000. Godine u Hamburger SV u kojem je u sezoni 2000/2001. bio najbolji strijelac njemačke Bundeslige. Nakon šest godina u HSV-u, u ljeto 2006., prešao je u Bajer 04 Leverkusen, gdje je ostao do 2008. godine, odnosno do kraja svoje igračke karijere. Sa 324 odigrane utakmice bio je strani igrač s najviše nastupa u njemačkoj Bundesligi.

Reprezentacija BiH

Za bosanskohercegovačku fudbalsku reprezentaciju debitovao je 14. maja 1998. godine u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Argentine u La Plati. Dugo vremena bio je kapiten reprezentacije, ali zbog raznih afera koje su se dešavale u N/FS BIH oprostio se od najdražeg dresa 2006. godine. Za bh. reprezentaciju odigrao je 47 utakmica i postigao 17 golova.

Uspjesi, nagrade i priznanja

- Najbolji strijelac njemačke Bundeslige u sezoni 2000/2001.

- Fudbaler godine u BiH - 2001.

- Osvojio njemački DFB Ligakup sa HSV-om - 2003.

- Fudbaler godine u BiH - 2003.

- Sportista godine u BiH - 2005.

Jedna ulica u Mostaru dobila je ime po njemu 2005. godine.

Fransisko Gomes de Kevedo i Viljegas. Wikipedia.org

Rođen španski pisac Fransisko Gomes de Kevedo i Viljegas

1580. - Rođen španski pisac Fransisko Gomes de Kevedo i Viljegas (Francisco Gómez de Quevedo y Santibáñez Villegas), satiričar koji je zbog "zajedljivog jezika i otrovnog pera" čas bio povlašten na dvoru, čas proganjan i zatvaran. Izvanredno je slikao život ulice, a u sonetima je ispoljio pesimizam baroknog mislioca opsjednutog idejom ništavila. Djela: "Život lupeža", "San lobanja", "Plutonov svinjac", "Dom poludjelih od ljubavi", "Knjiga o svim stvarima i još o mnogim drugim", zbirke poezije "Španski Parnas", "Tri posljednje kastiljanske muze".

1826. - Njemački matematičar Georg Fridrih Bernhard Riman (Friedrich Riemann), koji je otvorio nove pravce razvitka matematike i njene primjene u fizici i mehanici, rođen je na današnji dan. Značajno je doprinio matematičkoj analizi, posebno teoriji kompleksnih funkcija, teoriji parcijalnih jednačina, geometriji, teoriji brojeva. Njegovo ime nosi niz matematičkih pojmova: Rimanov integral, Rimanova diferencijalna jednačina, Rimanova površina, Rimanova sfera, Rimanova beta-funkcija, Rimanova geometrija.

1857. - Rođen ruski fizičar Konstantin Eduardovič Ciolkovski, otac astronautike. Još 1883. izložio je ideje o korištenju reaktivnog pogona kod letjelica, a 1903. objavio prvo klasično djelo iz teorije astronautike: "Ispitivanje vasionskog prostora reaktivnim aparatima". Postavio je osnovne jednačine kretanja rakete promjenljive mase u bezvazdušnom prostoru. Sovjetska Akademija nauka je ustanovila "Zlatnu medalju Ciolkovskog" za izuzetan doprinos astronautici i istraživanju kosmosa.

dubrovackidnevnik.net.hr

Rođen Kemal Monteno, jedan od najboljih bh. kantautora

1948. - U Sarajevu rođen Kemal Monteno, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih pjevača, kantautora i šansonijera. U karijeri dugoj 45 godina objavio je četrdesetak autorskih gramofonskih ploča i albuma. Na festivalu "Šlager sezone", kojem je ostao trajno vjeran, nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih tu su izvedene i njegove najljepše pjesme posvećene gradu i domovini, svojevrsne himne "Zemljo moja" (1975.) i "Sarajevo, ljubavi moja" (1976.). Napisao je i mnogo hitova najpoznatijim imenima bh. i regionalne estrade koji su zbog nježnog, sentimentalnog Montenovog kantautorskog stila često odudarali od mainstreama svog vremena. Preminuo je 21. januara 2015. godine.

1994. - Umro britanski filozof austrijskog porijekla Karl Rejmond Poper (Raimund Popper), jedan od najutjecajnijih mislilaca 20. vijeka. U filozofiju je uveo "princip opovrgljivosti", prema kojem se tvrdnja može smatrati naučnom samo ako se u principu može dokazati njena pogrešnost, dok tvrdnje koje ne ispunjavaju taj uslov spadaju u metafiziku. Djela: "Logika istraživanja", "Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji", "Bijeda historicizma".

2021. - Preminuo Milan Subota Minja, dipl. inžinjer elektrotehnike, srbijanski i regionalni kompozitor, muzičar, zabavljač i fotograf. Bio je autor i voditelj dugotrajne dečije muzičke emisije „Muzički tobogan“ na RTS-u (ranije TV Novi Sad) i velikog broja drugih serija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.