RAZGOVOR

Amir Hasičević o zakonu o e-trgovini za "Avaz": Spašavamo 200 miliona KM

Saglasan je s ocjenom da su usvajanje seta fiskalnih zakona i rasterećenje privrede prerano najavljeni

Hasičević: Brojne su pritužbe prevarenih kupaca. Fena

Alen Bajramovic

17.9.2024

Federalno ministarstvo trgovine formiralo je radnu grupu koja bi do kraja godine trebala pripremiti nacrt zakona o e-trgovini.

Radi se o potpuno novom zakonu, pojašnjava ministar Amir Hasičević, jer postojeća regulativa ni u FBiH ni na nivou države ne tretira oblast trgovine putem interneta, koja je značajno povećana tokom i nakon pandemije koronavirusa.

Siva ekonomija

- On treba da regulira tržište koje je u razvoju, ali i da spriječi sivu ekonomiju. Prema našim grubim pretpostavkama, više od 200 miliona KM država izgubi zbog crnog tržišta u e-trgovini. Osim toga, najviše žalbi koje stižu u Odsjek za zaštitu potrošača Federalnog ministarstva trgovine upravo se odnosi na kupovinu putem interneta. Brojne su pritužbe prevarenih kupaca - dodaje Hasičević.

Vlada FBiH prošlog četvrtka usvojila je Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini. Neradna nedjelja, propisana jednim članom ovog zakona, osnovni je razlog zbog kojeg će se Parlament FBiH o ovom dokumentu izjasniti tek na prvoj sjednici nakon izbora.

- Jednostavno smo željeli otkloniti svaku sumnju da se radi o bilo kakvom populizmu. Inicijativu su uputili predstavnici sindikata prije godinu i malo više i mislim da smo uspjeli objediniti interese Sindikata trgovine, Udruženja poslodavaca i Udruženja za zaštitu potrošača. U početku je bilo napada da je ovo nekakav vatikanski, pa trgovački ili ne znam koji lobi, ali nije. Pokušali smo da riješimo bitan problem, da osiguramo to pravo radnika - ističe Hasičević.

Osjetljiva reforma

Saglasan je s ocjenom da su usvajanje seta fiskalnih zakona i rasterećenje privrede prerano najavljeni, ali ukazuje da i aktuelni zahtjevi za povećanje penzija i plaća pokazuju koliko je osjetljiva reforma u pitanju.  

- Sve to jeste prerano najavljeno, s obzirom na to da se nisu sagledale sve mogućnosti, ali i zbog toga što je na stolu bio neki radni tekst. Međutim, kad se ušlo u detaljnu analizu svih stavki koje bi trebale biti obuhvaćene setom fiskalnih zakona, onda je zaključak da je to najveća reforma koja čeka ovu vladu. Radne grupe rade na zakonima. Koliko znam, prioritet je dat zakonu o fiskalnim sistemima, koji bi sada trebao ići na drugom, tzv. real - time principu.

Gubimo 500 miliona KM

- Računa se da bi ovaj zakon donio 500 – 600 miliona KM koje gubimo zbog sive ekonomije i neizdavanja fiskalnih računa. Time bi se upravo omogućilo smanjenje doprinosa, bez ugrožavanja penzionog i ostalih fondova u FBiH - kaže Hasičević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.