REAKCIJE

Američka ambasada žestoko kritikovala Heleza: To je grozna izdaja prijateljstva NATO-a i BiH

Ambasador je jasno rekao da je opstrukcija ovogodišnjeg Programa reformi od ministara iz SNSD-a neprimjerena

Marfi: Reakcija na izjavu Heleza. Fena / Anadolija

E. Ć.

jučer

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se o NATO putu naše zemlje.

U svom novom oglašavanju Ambasada SAD je kritikovala ministra odbrane BiH Zukana Heleza zbog njegovih komentara tokom intervjua na FTV-u.

- Sjedinjene Države razočarane su komentarima ministra Heleza u intervjuu FTV 17. septembra. Sudeći prema njima, čini se da je ministar pogrešno shvatio ambasadorov blog o BiH, NATO i reformi odbrane.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju težnje BiH za članstvo u NATO-u. Ponosni smo na naš rad s Oružanim snagama BiH (OSBiH), koje se, kako je naglasio ambasador, sastoje od muškaraca i žena svih nacionalnosti, patriota koji su odabrali da služe svojoj zemlji. Kao što je ambasador istakao u svom blogu, ovim muškarcima i ženama njihovo civilno političko vođstvo posljednjih godina slabo pomaže jer je odlučilo fokusirati svoje vrijeme i energiju na ambiciozne izjave o podršci članstvu BiH u NATO, umjesto na obavljanje teškog posla potrebnog za jačanje partnerstva BiH s NATO-om i približavanje zemlje članstvu.

Ambasador je jasno rekao da je opstrukcija ovogodišnjeg Programa reformi od ministara iz SNSD-a neprimjerena, posebno imajući u vidu zakonske obaveze svih ministara i zamjenika ministara da 'provode potrebne aktivnosti u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, s ciljem pristupanja Bosne i Hercegovine NATO-u - navodi se u početku.

Neuspjeh ovih pojedinaca da rade svoj posao u skladu sa zakonom stvar je koju najbolje mogu riješiti institucije vladavine prava u BiH.

- Problem za BiH nije status programa reformi za 2023. ili 2024. godinu ili naziv komisije odgovorne za izradu istog. Problem je neprovođenje reformi. BiH je odobrila više od jednog programa reformi, ali skoro da nije postignut nikakav napredak u njihovoj provedbi. Kao što je navedeno u ambasadorovom blogu, postoje mnoge neuspjele odbrambene reforme, poput onih navedenih u Pregledu odbrane iz 2016, čija provedba ne zavisi od odobrenja godišnjeg programa reformi. Te reforme su neuspješne jer ljudi koji su na čelu Ministarstva nisu zasukali rukave i prionuli na težak posao povezan s provedbom. Ambasador je u svom blogu istakao nekoliko njih, uključujući reforme povezane s procesom nabavke, upravljanjem ljudskim resursima i prodajom viškova municije i naoružanja, kao i uništavanjem nesigurne municije i naoružanja. Ima ih još mnogo više - istaknuli su iz Ambasade SAD.

Iz Ambasade navode da je Helez odlučio da odgovori na ambasadorov blog tako što je, između ostalog, napao članove osoblja Štaba NATO-a u Sarajevu optuživši ih da su doveli u zabludu ambasadora i Sjedinjene Američke Države.

- To je pogrešno. Ambasador je napisao blog i tačka. Nije problem Štab NATO-a u Sarajevu; oni su bili i jesu dio rješenja. Grubi pokušaj ministra Heleza da na njih prebaci krivicu za vlastite neuspjehe u vođenju Ministarstva grozna je izdaja prijateljstva NATO sa BiH - poručili su iz Ambasade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.