KOD DRUGE GIMNAZIJE

Pokrenuta peticija za uklanjanje tenka u blizini škole u Sarajevu

Peticiju je do trenutka objavljivanja teksta potpisalo 1.295 građanina

Postavljen tenk. Avaz

S. S.

prije 21 sat 18 minuta

Neformalna grupa građana pokrenula je peticiju za uklanjanje tenka ispred Druge gimnazije u Sarajevu. On je postavljen tu kao spomen-obilježje bosanskim specijalcima odreda "Bosna".

Peticiju je do trenutka objavljivanja teksta potpisalo 1.295 građanina.

Peticija, kako se navodi je pokrenuta zbog neprimjerneosti dizajna, lokacije i sadržaja obilježja.

- Radi se o lokaciji koja je u neposrednoj blizini škola, vrtića, mjesto gdje se okupljaju djeca i mladi i zelena površina koja je godinama bila netaknuta i koja je privlačila posjetitelje sa kućnim ljubimcima ili bez. U tom parku se igraju dječica iz okolnih vrtića, on je simbol rađanja zbog mnogobrojnih stabala i behara koji krasi krošnje posebno u proljeće, a pretvara se u obilježje stradavanja i smrti, gubitaka i patnje - istakao je.

Poručili su da su nakon razgovora s ljudima koji žive u blizini, ali i drugim građanima Sarajeva, došli do zaključka da su ljudi uznemireni jer ih takav tenk sjeća na rat, ne izaziva ponos, već nelagodu i traumu.

- Nikada ne treba zaboraviti ono što se desilo, nikada ne treba zaboraviti napor i snagu naših oružanih snaga za odbranu Sarajeva, ali smatramo da je moguće naći ili bolju lokaciju za tenk ili promijeniti dizajn spomen obilježja - dalje piše.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.