FEDERALNI MINISTAR

Vojin Mijatović na SpinIT konferenciji u Zenici: Razvoj domaćih IT kompanija je vrlo važan

Naglasio je da je prvi put ove godine kreirana i podrška malim i srednjim preduzećima u IT sektoru, a 16 korisnika podržano je sa 1,2 miliona KM

Mijatović na regionalnoj IT konferenciji. Vlada FBiH

E. Ć.

prije 10 sati 41 minutu

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović prisustvovao je danas u Zenici otvaranju dvodnevne regionalne IT konferencije koju u okviru projekta SpinIT organizira Zenička razvojna agencija ZEDA.

- Za podršku maloj privredi iz ovogodišnjeg Federalnog budžeta izdvojeno je rekordnih 26,2 miliona KM. Nakon što smo prošle godine zatekli sedam miliona KM za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, obećao sam da ćemo ovaj iznos uduplati, a uspjeli smo ga povećati za više od 3,5 puta - kazao je ministar Mijatović u pozdravnom obraćanju učesnicima konferencije.

Naglasio je da je prvi put ove godine kreirana i podrška malim i srednjim preduzećima u IT sektoru, a 16 korisnika podržano je sa 1,2 miliona KM.

- Ukoliko isključimo Srbiju, mi smo jedini u regionu koji dajemo podršku IT sektoru, naravno, ne računajući Hrvatsku koja je članica EU. Pozivam IT kompanije da se prijave za poticaje i grant sredstva Federalnog ministarstva i sljedeće godine, jer je vrlo važan razvoj domaćih IT kompanija - rekao je ministar Mijatović.

Mijatović: Podrška malim i srednjim preduzećima u IT sektoru. Vlada FBiH

Inače, SpinIT program, kojim upravlja ZEDA agencija, u partnerstvu sa Udruženjem ZeForge iz Zenice, ima za cilj unaprijediti inovacione kapacitete Dunavske regije kroz strategije pametne specijalizacije i podršku malim i srednjim preduzećima u digitalizaciji i razvoju vještina. 

Zenica će ova dva dana biti regionalni centar za digitalne inovacije. Na konferenciji učestvuju eminentni stručnjaci iz cijele Evrope, a okupljeno je 16 partnera iz devet zemalja EU. Projekt SpinIT finansira Interreg Dunavski program.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.