CRVENA OLOVKA

Stojanović: Bakir inzistira na istoj politici kao Dodik, spreman je da zbog par porodica izgubi državu a dobije vlast

Stojanović je kazao da su njegovi argumenti izjave koje dolaze iz SDA

Igor Stojanović gost "Crvene olovke". Alfa TV

Alfa TV

19.9.2024

Ne stišava se bura vezana za izjavu Igora Stojanovića, kako SDA želi državu na 22 posto teritorija. Uslijedilo je niz reakcija ali i uvreda na račun Stojanovića. Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH bio je gost novog izdanja emisije "Crvena olovka“. 

Stojanović je kazao da su njegovi argumenti izjave koje dolaze iz SDA.

- Njihove izjave pripremaju stanovništvo na neku bošnjačku, muslimansku teritoriju kojom će vladati SDA. Kada imamo Republiku Srpsku koju svi kritikujemo na koji je način nastala, kada imamo pretenzije iz HDZ-a da se formira Herceg-Bosna , kad neko danas govori o bošnjačkoj teritoriji to ne znači ništa drugo nego podjela države. 

Takvoj poltici se suprostavljam 30 godina i nastavit ću. Nije sporno da imamo namjere podjele iz RS-a ali sada imamo namjere podjele iz SDA i njihovih partnera u Sarajevu. SDA radi vrlo aktivno na tome da podijeli državu. Bakir inzistira na istoj politici kao i Dodik. 

Borba za multietničku BiH

Ako bi bošnjačka teritorija bila tu, postavlja se pitanje šta bi bilo sa svima ostalim. Bošnjaci su se borili za multietničku državu, kao i mi ostali, a danas smo idajice svog naroda za Vučića, a za SDA smo četnici i ustaše ako kažemo da neko zbog bošnjačke teritorije pokušava da podijeli BiH - kaže Stojanović.

Stojanović navodi da treba ostati dosljedan borbi za multietničku BiH. Tokom gostovanja govorio je i o etiketiranju Trojke kao izdajnicima.

- Članove Trojke nazivaju izdajnicama, a onda smo se pretvorili o u ustaše i četnike. To nas vrijeđa, mi smo u ratu bili ovdje. Građani BiH znaju kako je bilo preživjeti. Kad vas nakon toga naziva četnikom i ustašom onda se to odnosi na svakog čovjeka koji je ostao tu zbog jedinstvene BiH - kaže Stojanović.

Dodaje da se poltika SDA ne razlikuje od politike SNSD-a i HDZ-a. Kaže da SDA pristaje na Dodikovu politiku u kojoj bi Republika Srpska bila ekskluzivna samo za Srbe, a u Sarajevu bi trebala biti teritorija za Bošnjake. Kaže da su izjave iz SDA za ozbiljnu zabrinutost i za ozboljno razmišljanje.

- SDA nema nikavu viziju, oni su spremni zbog vlasti i zbog par porodica da kažu evo konačno smo se izborili za nekih 22% teritorije. Da bi ostali na vlasti SDA je spremna da izgubi državu. Lider SDA kaže bošnjačka teritorija, to je pristajanje na ono što Dodik želi - kaže Stojanovič.

Stojanović navodi da je odustajanje od ideje zajedničke države slabost na koju ne smije pristati.

Mnogo reakcija u javnosti posljednjih dana izazvalo je i postavljanje tenka kao spomen obilježja kod Druge gimnazije u Sarajevu.

- Ja mislim da imamo previše spomenika. Čini mi se da svaka jedinica koja je branila općinu Centar ima svoj spomenik. Zar nije mogao biti jedan spomenik za sve ljude koji su branili Sarajevo, a ne da kad dođe obilježavanje imamo 20 različitih polaganja cvijeća. Što se tiče tenka,ja mislim da škola nije mjesto gdje treba stajati tenk. Ja kao neko ko je bio u ratu ovdje sjećam se da je tenk zaustavljen ispred Predsjeništva, tenk nikada nije mogao doći do Druge gimnazije, da je došao pitanje je šta bi bilo, a evo tenk je danas ušao iza druge gimnazije. Kakva je to poruka? Ne znam da li je pravi simbol tenk u sred Sarajeva - kaže Stojanović.

Stojanović se osvrnuo i na aktuelne probleme u FBiH i na proteste penzionera.

Penzioneri su uvijek na rubu egzistencije. Nakon godinu dana podvuklo se šta se dešavalo u institucijama. Vlada FBIH je uspjela da sanira troškove koje nam je ostavila prethodna vlast. Vidi se suficit ali se ne vide kreditiranja i troškovi. Sve troškove je planirala prethodna Vlada FBIH. Kada analizirate troškove koje su se morali vraćati to nigdje nije prikazano. Niko zaduženja nije planirao u budžetu. Sa suficitom u budžetu su htjeli prikazati da je sve stabilno. Vlada je sada išla sa prezentacijom svih dugova. Vrlo jasno su pobrojane institucije koje su se zadužile prije dolaska ove Vlade - kaže Stojanović.

Zbog Mandića uzdrman odnos u Trojci

Uzdrman je odnos u Trojci. Problem za Trojku je što nema dofogovora u centru. Očigledno je da u NIP-u ima razdora. Odlazak Graca u NIP pokazuje manjak principa i kod jednih i kod rugih. To će uticati na NIP. 

Glasači NiP-a još ne znaju za koga da glasaju. Ono što je jako bitno je da svi znaju da svi problemi unutar Trojke dolaze zbog ličnih želja. Kada vas neko iznutra usporava u nekom procesu to govori da mi moramo praviti neka druga discipliniranja unutar Trojke.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.