KRAJINOVIĆ ZA "AVAZ"

U Bosni i Hercegovini ljetni vikend: Miholjsko ljeto traje do kraja mjeseca

Prvu promjenu vremena, koja neće donijeti značajnije promjene u temperaturi, možemo očekivati od utorka

Bakir Krajinović. Avaz - Facebook

Alen Bajramovic

prije 4 sata 29 minuta

Građani BiH do kraja vikenda i prvog dana naredne sedmice mogu uživati u sunčanom vremenu i dosta visokim temperaturama za septembar. 

Potvrđuju to prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ali i zavoda u regionu.

- Jedino što će ličiti na jesen jesu jutarnje magle duž riječnih kotlina. Očekujemo je i sutra, a temperature dosta više od prosjeka, pa uz sunce i slab vjetar imamo pravi ljetni ugođaj. Ponedjeljak će takođe biti stabilniji, sa temperaturama od 10 do 16 ujutro, a maksimalnim dnevnim između 20 i 25, a u Hercegovini čak i 27 stepeni – kaže za "Avaz" Bakir Krajinović, meteorolog i klimatolog u FHMZ.

Prvu promjenu vremena, koja neće donijeti značajnije promjene u temperaturi, možemo očekivati od utorka. Tada se najavljuje povećanje oblačnosti u popodnevnim satima, uz mogućnost lokalnih pljuskova. Ipak, zadržat će se toplo vrijeme s temperaturama koje će se kretati između 18 i 24 stepena.

- To će nekako obilježiti vrijeme iduće sedmice. Istina, neće to biti konstantna kiša, ali kišobran neka je uvijek uz nas. Natprosječno visoke temperature očekujemo sve do kraja mjeseca, a početak oktobra obilježiće dosta promjenjivo vrijeme, češće padavine i niže jutarnje temperature. Jutra će biti dosta svježa, sa temperaturama između 2 i 6 u Bosni, a maksimalne neće prelaziti 20 stepeni. Kako uđemo u oktobar, tako će i temperature biti prikladne godišnjem dobu. Osjećaj hladnoće će biti dosta izraženiji, ali čemu vrijeme tome i vakat – naglašava Krajinović.

Nakon nekoliko dana zahlađenja, trenutno smo u periodu koji je u narodu poznat kao Miholjsko ili Bablje ljeto.

- To je naziv za meteorološki fenomen kada vremenski uslovi više liče na ljeto, a u principu nam stiže početkom jeseni kad god se jave natprosječne temperature. Sve što je u narodu veže se za neki period, bez preciznih datuma, tako da možemo reći da smo trenutno i do kraja mjeseca u Miholjskom ljetu – kaže Krajinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.