RIJEČ STRUČNJAKA

Advokat Asim Crnalić za "Avaz": Otkup kazne za osuđenu osobu nepovoljniji nego da godinu dana provede u zatvoru

Nemoguće je samo na osnovu činjenice da je neko osuđen kao pedofil izvlačiti zaključke je li trebao dobiti godinu dana ili više

Asim Crnalić i Moamer Kasumović. Fena / Instagram

Alen Bajramovic

prije 4 sata 33 minute

Pravo osuđenika da otkupi kaznu zatvora u trajanju do jedne godine treba zadržati u krivičnom zakonodavstvu, smatra advokat Asim Crnalić. 

Komentirajući aktuelne diskusije o ovoj temi, on dodaje da izdvajanje 100 KM za svaki dan kojeg je trebao provesti u ćeliji predstavlja kaznu koja osuđenu osobu više pogađa nego da godinu provede u njoj.

Način izvršenja krivičnog djela

- Kada to pretvorite u mjesečne iznose, to je oko 3.000 KM. Dakle, on svaki mjesec “zaradi” te 3.000 ako je u zatvoru, a ako plati taj novac je izgubio. Osim toga, u zatvoru ga država hrani, troši struju, toplu vodu i tako dalje. Ja sam pobornik toga jer smatram da je to za onoga ko je osuđen nepovoljnije nego da je u zatvoru – pojašnjava Crnalić za portal "Avaza".

Konkretne slučajeve ne želi komentirati, jer svaki od njih ima okolnosti iz kojih se presuđuje blaža ili strožija kazna. Kolika će ona biti ovisi od načina izvršenja krivičnog djela.

- Nemoguće je samo na osnovu činjenice da je neko osuđen kao pedofil izvlačiti zaključke je li trebao dobiti godinu dana ili više. To može sud, koji ispred sebe ima sve rezultate dokazivanja i onda u skladu sa zakonom odmjerava kaznu. Čovjek može pogriješiti ako bi dao bilo kakvu ocjenu jer mi ne znamo činjenice tog slučaja, a ljudi trče pred rudu i daju ocjene kao da su oni bili prisutni. 

Kaznena politika

Naravno da postoji načelna osuda takvih ljudi, ako je utvrđeno da su počinili takvo djelo, ali koliku će kaznu dobiti to ovisi od suda i sud najbolje zna razloge svoje odluke – ističe Crnalić.

Govoreći, generalno, o kaznenoj politici u BiH Crnalić kaže da je on advokat i da nikad neće reći da su sudovi nekoga blago kaznili.

- To bi bilo naopako, ako bih se ja usudio takvo što reći – dodaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.