RAZGOVOR

Ekonomski stručnjak Berislav Kutle za "Avaz": Bez brzog prijema u EU promjena neće biti

Dok god je Dejton na snazi, hvala mu što je zaustavio rat, on je u interesu nacionalističkih vođa

Kutle: Svi brane samo svoje osobne interese. Facebook

Alen Bajramovic

prije 5 dana

O značaju evropskih integracija, lakšem pristupu fondovima i svim prednostima priključenja jedinstvenom tržištu Evropske unije s više od 449 miliona stanovnika već godinama govore i ekonomski stručnjaci.

Nema promjena

Bivši direktor Udruženja banaka BiH, magistar međunarodnih ekonomskih i političkih odnosa Berislav Kutle kaže za "Avaz“ da je pitanje koliko u ovakvoj političkoj situaciji uopće možemo postići.

- Ja se jedino nadam, a i mnogo nas se nada, da će nas relativno brzo primiti u EU. Onda će sve ovo nacionalno, ove nacionalne vođe, nestati. Dotle, realno, ne može biti promjena. Dok god je Dejton na snazi, hvala mu što je zaustavio rat, on je u interesu nacionalističkih vođa, jer ne dozvoljava nikakvu promjenu, a da neko nešto dobije, a onaj drugi izgubi. Tako svi brane nacionalne, a u principu svi brane samo svoje osobne interese - kaže Kutle.

Obični ljudi

Dok svjedočimo kako predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto kritiziraju zbog pokušaja da nastavimo proces i optužuju je da nije imala pravo Reformsku agendu dostaviti Briselu, u situaciji kada Ustavni sud BiH donosi odluke koje se negiraju, Kutle se pita gdje su u svemu tome obični ljudi.

- Nema nas nigdje. Dok je god ovakva politička situacija, mi ćemo "šepati“, a politike unutar zemlje ne mogu je riješiti, jer je Dejton donio neko drugi. Deset godina već pričam da, dok ne budemo imali mirnodopski ustav, kakav god da je, nema pomaka u BiH - ističe Kutle.

Zato je BiH u specifičnoj situaciji, u kojoj smo uvijek "na repu“, kaže Kutle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.