DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Čavara: Izjava Alića je u suprotnosti s onim što je zagovarao Alija Izetbegović, interesantan način da izađe iz anonimnosti

Ne mogu da razumijem zašto nije naišao na osudu SDA, ni sina Alije Izetbegovića

Marinko Čavara. Fena

S. S.

prije 3 sata 36 minuta

Ne stišavaju se reakcije na izjavu predsjevajućeg Skupštine HNK Džafera Alića da "smo mi vlasnici BiH, ali imamo neugodne podstanare".

Izjava Džafera Alića nastavak je nametanja principa građanske države, kaže za RTV HB zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara (HDZ BiH). 

- Dotičnog gospodina nisam nikada dosad čuo, a interesantan način je izabrao da izađe iz anonimnosti. Nažalost, to su govori koje smo čuli ranije, koji se tiču građanske države, a ustvari je razmatranje teze da imamo dominatni narod, a svi ostali su podstani. To je apsolutno neprihvatljiva teza - istakao je Čavara.

Dodaje da Aneks 4 Dejtonskog sporazuma podrazumijeva da su sva tri naroda ravnopravna na čitavom području BiH.

- Alija Izetbegović je tražio od Ustavnog suda da dosudi da su sva tri naroda konstitutivna na čitavom području BiH. Možemo reći da je njegova izjava protiv vrijednosti koje je promovirao Izetbegović. Ne mogu da razumijem zašto nije naišao na osudu SDA, ni sina Alije Izetbegovića. Ovo je i antidejtonska i antisdaovska izjava, mislim da je prvo trebao doživjeti sankciju od SDA, ali i organima koji su zaduženi za ove procese.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.