VRHUNSKA ORGANIZACIJA

U Sarajevu od 19. do 22. septembra održan najveći kongres plastičnih hirurga Balkana do sada

Ovaj kongres je zasigurno najbolji kongres ikad održan na prostoru bivše Jugoslavije, što je nama sa ovih prostorima osobito drago., kaže Vlajčić

Održan kongres - Avaz
Generalni sekretar ICOPLAST prf. dr. Miko Larsen, prim. dr. Amela Karabeg i prof. dr. Reuf Karabeg - Avaz
Velika manifestacija - Avaz
Predsjednik ICOPLAST-a prof. dr. Ahmed Kašaba i prof. dr. Reuf Karabeg - Avaz
Predsjednik ESPRAS-a prof. dr. Rikardo Giunta i prof. dr. Reuf Karabeg - Avaz
+11

prije 7 dana

Na ,,Međunarodnom kongresu plastične hirurgije Sarajevo 2024'' održani sastanci Izvršnih odbora ,nacionalnih delegata i predsjedništva čak tri Udruženja čime će Sarajevo postati historijski značajno mjesto za plastičnu hirurgiju svijeta,kao trajna činjenica.

Uz ekskluzivni ICOPLAST i ESPRAS , BAFPRAS i FiS simpozijum, uz Brazilsku sesiju, Kongres je okupio vrhunske stručnjake iz oblasti plastične hirurgije sa 6 kontinenata uz učešće preko 300 učesnika iz cijelog svijeta.

Svečano otvorenje je održano 19. septembra, u ekskluzivnom ambijentu sarajevske Vijećnice, dok se sam Kongres održao u hotelu Hills na Ilidži. Ovaj značajni događaj koji je okupio najprominentnije domaće, regionalne, evropske i svjetske eksperte iz domena plastične ,rekonstruktivne i estetske hirurgije, održao se u organizaciji Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga Bosne i Hercegovine (UPREKBiH), dok su suorganizatori Međunarodna konfederacija nacionalnih društava plastične hirurgije (ICOPLAST), Evropsko društvo plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (ESPRAS), Balkanska federacija plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (BAFPRAS) te Udruženje Fellows of Science(zajedničko Udruženje plastičnih hirurga Hrvatske,Srbije,Slovenije i BiH).

Niz tema

Važno je istaći da je u Sarajevo na Kongres došao bord svih spomenutih Udruženja. Sastanak Izvršnog komiteta - ExCo evropskog ESPRAS-a - održan je u petak, 20.9.2024. a istom je bio nazočan prof. dr. Reuf Karabeg.

Predavanja ICOPLASTA su se održala u subotu, 21. septembra. Sve ovo će odjeknuti u Evropi i svijetu. Sastanak balkanskog predsjedništva Udruženja je održan 20. septembra. Sarajevo je postalo mjesto utemeljenja reorganiziranog i naprednijeg i novog imena balkanskog udruženja i to će ostati zapisano kao historijska činjenica.

Ovo je bila prilika za učenje, razmjenu iskustava i znanja, uspostavljanje saradnje i kontakata, te prezentaciju najnovijih dostignuća u ovoj dinamičnoj oblasti. Učesnici i gosti Kongresa su imali priliku slušati izlaganja najeminentnijih stručnjaka iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije današnjice.

Predsjednik Kongresa, predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH i predsjednik balkanske Asocijacije plastičnih hirurga BAFPRAS, prof. dr. Reuf Karabeg ističe kako su ova četiri dana Sarajevo i Bosna i Hercegovina bili epicentar revolucionarnih rasprava i inovativnih ideja u plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji.

- Estetska kirurgija je imala centralno mjesto gdje su tematski obrađene po sesijama sve najpotrebnije teme za naše prostore od strane najprominentnijih hirurga svijeta. Naše diskusije su izelaborirale niz kritičnih tema, uključujući tumore, mikrohirurgiju, rekonstrukciju dojke, hirurgiju šake i živaca te najnovije kozmetičke nehirurške tretmane. Izlaganja i procjene kliničkih iskustava iz vodećih svjetskih medicinskih centara omogućit će najbolja rješenja i napredak na Balkanu i drugim regijama iz kojih dolaze kolege - kaže prof. dr. Karabeg.

Jedinstvena prilika

On ističe da Kongres omogućava jedinstvenu priliku stručnjacima da prezentiraju svoja najnovija otkrića, hirurške strategije i rješenja za složene slučajeve.

- Posebno sam ponosan što smo se za još jedan korak približili transformativnom napretku u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji. Na ovom Kongresu, za razliku od prethodnih 12 Balkanskih kongresa, održava ICOPLAST i ESPPRAS simpozij i Brazilska sesija. Beskrajno smo ponosni da su u BiH održani sastanci Izvršnih odbora čak tri Udruženja čime će Sarajevo postati historijski značajno mjesto za plastičnu hirurgiju svijeta,kao trajna činjenica. Sarajevo je postalo mjesto utemeljena novog balkanskog Udruženja - kaže prof. dr. Karabeg.

Prof. dr. Zlatko Vlajčić ističe da je prezadovoljan odzivom na ovaj skup koji su promovirali na svojim platformam ESPRAS i ICOPLAST, što je značajan uspjeh samo po sebi i ističe:

- Ovaj kongres je zasigurno najbolji kongres ikad održan na prostoru bivše Jugoslavije, što je nama sa ovih prostorima osobito drago.

Prof. dr. Zekerija Tosun iz Konje-Turska, naglašava da je iz njegove zemlje na ovaj kongres došlo preko 50 plastičnih hirurga i ljekara o naglašava:

- Prof. dr Karabeg, kao predsjednik Kongresa je sa svojim timom, visoko postavio ljestvicu, te sa sigurnošću mogu reći da će naredni kongres teško dostići nivo koji smo ovdje imali. Usudio bih se reći da je ovo najbolje organizirani Balkanski kongres. Čestitam, bilo je jako korisno mladim kolegama I medicinskim sestrama koji su imali odvojene sesije I nama starijima također.

Predsjednik ICOPLAST-a prof. dr. Ahmed Khašaba iz Kaira-Egipat ističe da je Kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024. vrlo značajan događaj za struku i nauku svijeta.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast da je ICOPLAST dio velikog kongresa u Sarajevu. Imali smo priliku upoznati plastične hirurge iz cijelog svijeta koji govore o svojim iskustvima i dostignućima. Ovo je veliki svjetski kongres, sa svim atributima izvrsnosti - kazao je prof. dr. Ahmed Khašaba.

Vrhunski naučni događaj

Rikardo Giunta iz Minhena, predsjednik ESPRAS-a ,istakao je kako se na Kongresu, između ostalog, govorilo i o rekonstrukciji grudi, implantatima za grudi, face liftingu te najnovijim dostignućima mikrohirurgije.

- Učesnici su imali priliku biti dio ovog vrhunskog naučnog događaja sa aspekta svjetske medicine, na kojem su svoja iskustva i uvide iznijeli najeminentniji stručnjaci.Koristim priliku i potenciram naš moto koji glasi - jači zajedno u Evropi - rekao je prof. dr. Riccardo Giunta .

Ovaj naučni i strukovni skup je okupio stručnjake iz cijelog sveta, sa 6 kontinenata sa preko 55 pozvanih predavača i ukupno 180 predavača. Svi prisutrni su imali mogućnost da zajednički istraže najnovije trendove u plastičnoj hirurgiji i unaprijede svoje vještine, a Sarajevo je i ovaj put svojim duhom i bogatom historijom, pružilo savršeno mjesto za ovaj prestižni skup.

Više o kongresu možete naći na https://sarajevo2024.com/

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.