DRŽI LEKCIJE

Odgovor novinara "Dnevnog avaza" bivšem sudiji: "Moralisto" Periću, tvoj ratni zločin ne zastarijeva!

Kao ratni sudija oslobađao je one koji su klali Bošnjake, oslobodio je pripadnike zloglasne grupe "Miće", a krvnik Karadžić ga je ponovo imenovao

Avaz

Redakcija "Dnevnog avaza"

prije 4 sata 14 minuta

Penzionisani sudija Branko Perić, koji je bukvalno pobjegao u penziju kako bi se spasio disciplinskog postupka zbog sramnog postupanja u aferi „Respiratori“, ponovo je napao novinare "Dnevnog avaza".

Megafon SDA

Ovoga puta, naručen, kao megafon SDA i dinastije Izetbegović, potpuno zaboravljen, u emisiji Avde Avdića na Hayatu napao je redakciju „Dnevnog avaza“, zbog, kako je rekao, "sudskih postupaka i presuda koje su donesene u Sudu BiH". 

Perić nas je po ko zna koji put potpuno neargumentirano optužio zbog procesa koji su vođeni u Sudu BiH u predmetima „Dženan Memić“ i „Respiratori“ (Fadil Novalić i dr.) u kojima je bio član Sudskog vijeća i u kojima je donosio sramne odluke.

Perić je, kao advokat Novalićevog klana, ponovo komentirao sudske presude, iako to ne bi smio raditi, bez obzira na to što je penzioner.

Za Novalića, ali i Alisu Mutap je rekao da su nevini, očekivano, iako su druge njegove kolege sudije, na osnovu dokaza, u dva navrata, utvrdile drugačije. Perić je imao razlog zašto je glasao suprotno i time se bave istražni organi. To zna i Perić.

No, ovaj predratni tužilac ostao je upamćen zbog predmeta zloglasne formacije "Miće", jer je tada bio postupajući tužilac, koji je osumnjičene pustio na slobodu.

Dokazi da sudija Perić u ratu nije bio tako častan prema Bošnjacima, postoje i javno su dostupni. Naime, kao ratni sudija oslobađao je one koji su ubijali Bošnjake, koji su ih klali. Oslobodio je pripadnike zloglasne grupe "Miće" i to u njihovom punom kapacitetu. 

Ove zlikovce je na slobodu pustio ratni okružni tužitelj, a nakon toga sudija Suda BiH Branko Perić. Ovu sramnu ulogu Perić danas krije kao zmija noge. 

Evo i dokumenta. 

Faksimil odluke Perića, ratnog sudije u Tesliću da se pripadnici zloglasne formacije "Miće" puste na slobodu. Screenshot / YouTube - 60 minuta

U tome se krije stvarna suština Perićevog straha da sudi po zakonu. Za tužioca u Tesliću Perića je ponovo imenovao Radovan Karadžić, balkanski krvnik i presuđeni ratni zločinac. 

Šutali glave mrtvih Bošnjaka

Sramno, Perić je odbio da procesuira ratne zločince formacije "Miće", dok šutaju glave mrtvih Bošnjaka.

Iako je otišao u penziju, krivično djelo ratni zločin ne zastarijeva. Umjesto što se godinama bavio i bavi „Avazom“ i našim antikoruptivnim izvještavanjem o sudskim procesima, „hrabri“ sudija Perić, kako kažu dobro upućeni, postao je najbolji prijatelj osumnjičenog crnolistaša Osmana Mehmedagića Osmice kada mu je ovaj „izvadio“ fajl zlodjela vezano za ratni zločin.

I tu je Osmica Perića učinio odanim sljedbenikom, koji je Osmicu ekspresno prije nekoliko godina oslobodio u aferi „Snimak“.

Sada se javno i s pravom postavlja pitanje da li je i kada, eventualno, obustavljena istraga Tužilaštva BiH i da li je Odjel za ratni zločin dobio dosje koji je imala OSA o Perićevoj ratnoj ulozi?

Tako da, umjesto da leži u zatvoru, Perić morališe i drži lekcije „Avazu“, mediju koji mu je godinama boljka jer nema pardona.

Osim toga, Perić svjesno vrši pritisak na Ustavni sud BiH, a sve s ciljem da tešku korupciju u aferi „Respiratori“ pokuša da obori, iznoseći svoje lične i paušalne stavove o tome ko je nevin i kako se Novalić u pandemiji borio da nam podmetne loše respiratore zbog čega je umrlo na hiljade bh. građana.

Sve vrlo lako provjerljivo

I na kraju, čovjek kod kojeg je gostovao u emisiji - Avdo Avdić je prvi objavio presudu u predmetu Novalić, a ne "Avaz", kako to Perić pokušava predstaviti.

Avdić je nekoliko dana i prije prvostepene presude objavio da je presuda poznata i da će biti 2:1, što je vrlo lako provjerljivo.

Lako je provjerljivo i da je Istraga.ba objavila da je Novalić pravosnažno osuđen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.