TUŽILAŠTVO BIH

Optužnica protiv Denisa Stojnića zbog počasne iskaznice OSA-e: Eksponirao kontakte s Osmicom na društvenim mrežama, pa uzeo 94.000 KM

On je novčane iznose primio kako bi posredovao da se osobama ukinu mjere o postojanju sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima

Stojnić i Mehmedagić. Facebook

Sedin Spahić

prije 5 sati 13 minuta

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Denisa Stojnića zbog korištenja počasne iskaznice OSA-e.

- Optuženi se tereti da je, u periodu tokom 2021. i 2022. godine, koristeći počasnu iskaznicu OSA BiH, kao i svoje u javnosti i društvenim mrežama eksponirane česte kontakte sa nekadašnjim direktorom OSA BiH Osmanom Mehmedagićem, od tri osobe zahtjevao i primio novčane iznose od 20 000 KM, 25 000 eura i 24 000 KM.

Optuženi je novčane iznose zahtjevao i primio kako bi iskoristio svoj uticaj i položaj te posredovao da se navedenim osobama, ukinu izrečene mjere o postojanju sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, odnosno mjere kojima su proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost, prijetnjom za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine, te im je prijetilo protjerivanje iz BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz članka 219. stavak 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH zatražilo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.