REGISTAR PEDOFILA OD 26.

Prlić za "Avaz" nakon slučaja Kasumovića: Sigurna sam da će se izmjene Krivičnog zakona jednoglasno usvojiti

Mislim da smo svi na istoj strani kada je riječ o tim stvarima

Lana Prlić. Facebook

prije 4 dana

Pravilnik o registru pedofila u Federaciji BiH, koje je napisalo Federalno ministarstvo pravde, stupa na snagu 26. septembra.

Jedan od inicijatora tog prijedloga, koji se u proceduri povlačio još od prošlog mandata, je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić (SDP).

- To je sve definisano Zakonom koji smo usvajali skoro pet godina. Puno ime tog zakona je Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenim za krivična djela protiv spolne slobode i morala nad djecom i maloljetnicima u FBiH. Zakon je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH jednoglasno. Usvajanjem zakona na početku ove godine je definisano da Ministarstvo mora napraviti Pravilnik, kojim dodatno uređuje vođenje i formiranje registra, što su oni i uradili te je izašao u Službenog glasniku prošle sedmice - naglasila je Prlić za "Avaz".

Dodaje da to podrazumijeva da ćemo imati jedinstven registar na nivou FBiH, što će značiti da sve institucije i ustanove koje rade s djecom i maloljetnicima će pri zaposlenju novih lica provjeriti da li se ta lica nalaze u registru.

- To će se moći provjeriti na način da će se morati poslati zahtjev ili upit prema Ministarstvu unutrašnjih poslova s obzirom da će Registar biti tajan i trajan. Tajan znači da će imati limitiran pristup, odnosno njemu će moći pristupiti MUP, tužilaštva i sudovi, a trajan jer se podaci neće brisati iz tog registra - kazala je Prlić za "Avaz".

Vezano za konkretan slučaj glumca Moamera Kasumovića i da li treba zabraniti mogućnost otkupa kazne ukoliko je riječ o pedofiliji, Prlić ističe:

- Smatram da ništa od ovog nije politička priča, nego ljudska priča i ljudsko pitanje. Mislim da smo svi na istoj strani kada je riječ o tim stvarima. Sigurna sam da će izmjene i dopune Krivičnog zakona, koje će, nadam se, doći u parlamentarne klupe naići na jednoglasnu podršku svih kolega i kolegica. Imamo informaciju da Ministarstvo pravde koje sprema izmjene i dopune se upravo bavi i tim pitanjima i to ne samo na način da se za neka djela zabrani otkup, nego i da se povećaju minimalne kazne. Za ovaj konkretan slučaj su kazne od tri mjeseca do tri godine, odnosno od pola godine do pet. Postavlja se pitanje zašto je sud postavio kaznu koja može biti zamijenjena novčanog, odnosno 12 mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.