SARAJEVO

Premijer KS Uk s ministrima obišao radove na sanaciji platoa iznad galerije Collegium Artisticum

Kroz ovaj projekt, osigurava se očuvanje historijske i kulturne vrijednosti Skenderije i Collegium Artisticuma za buduće generacije

Dvorana Skenderija. KS

S. S.

prije 5 dana

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, s ministrima Zlatkom Mijatovićem, Kenanom Magodom i Afanom Kalamujićem, obišao je radove na projektu sanacije i hidroizolacije AB kaskade platoa iznad galerije Collegium Artisticum.

Direktor JU Collegium Artisticum Elvedin Poturak i direktor KJP "Centar Skenderija" Edison Pavlović predstavili su zajednički uspjeh u rješavanju dugogodišnjeg problema prokišnjavanja platoa, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

U saopćenju se navodi da je između ostalog, uzrok problema bilo preopterećenje platoa zbog bespravno izgrađenih objekata na toj lokaciji. U saradnji s lokalnim vlastima, ovi objekti su uklonjeni, čime je omogućena rekonstrukcija dijela platoa koji je uzrokovao probleme s prokišnjavanjem. Vrijednost projekta iznosi oko 750.000 KM, a sredstva je osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

Kroz ovaj projekt, osigurava se očuvanje historijske i kulturne vrijednosti Skenderije i Collegium Artisticuma za buduće generacije.

U saopćenju se navodi da je Galerija Collegium Artisticum, kroz više od četiri decenije postojanja, bila središte umjetničkog izraza Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. Ova galerija je dom nekih od najvažnijih umjetničkih izložbi, a njena uloga u kulturnom životu grada je neprocjenjiva. Sanacija platoa osigurava zaštitu ovog dragocjenog prostora i omogućava nastavak njegovog rada u sigurnim uslovima, navodi se u saopćenju.

Centar Skenderija također je dio kulturnog naslijeđa grada. Skenderija je za mnoge simbol Sarajeva, te nosi status važne historijske i sportske ustanove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.