GOOGLE STREET

Google Street View još uvijek nije dostupan za lokacije u Bosni i Hercegovini

Iako Street View na Google kartama jeste dostupan za neke dijelove Bosne i Hercegovine, nije riječ o zvaničnim Googleovim snimcima ulica

Sarajevo na Google Street. Google Street

D. H.

prije 5 dana

Street View je naziv opcije panoramskog prikaza ulica snimljenih kamerom s mogućnošću snimanja u gotovo sferičnom rasponu od 360 stepeni. Integrisana u Google karte, ova funkcija omogućava realističan prikaz ulica onakvih kakve su bile u trenutku snimanja. Korisnicima pruža mogućnost virtuelne šetnje ulicama gradova, a u nekim slučajevima i ulazak u galerije i muzeje.

Prema Googleovim podacima, postoje dva izvora fotografija koje se prikazuju u Street Viewu. Prvi je Google, odnosno snimci napravljeni uz pomoć Street View auta ili trekkera te kompanije.

Drugi izvor su korisnici Google karti koji sami mogu da učitaju svoje snimke prikaza ulica u Google karte ukoliko ti snimci zadovoljavaju tehničke kriterije (naprimjer, da su snimljeni 360 kamerom, koju podržava Google).

Prema tome, moguće je razlikovati snimke prikaza ulica koje su u vlasništvu kompanije Google te snimke koje su učitali korisnici koji su htjeli doprinijeti prikazu ulica snimajući ih vlastitom opremom.

U Bosni i Hercegovini trenutno je dostupan prikaz ulica kroz Street View opciju na Google kartama, međutim, to nije zvanični Googleov prikaz ulica potpisan sa “Street View” ili “Google Maps”.

Na primjeru grada Sarajeva, u kojem je pokriveno svega nekoliko ulica, uglavnom u općinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo, može se vidjeti da su prikazi ulica zapravo privatni snimci koje su učitali korisnici Google karti.

Isto je sa snimcima iz Banjaluke, Mostara i Međugorja. Poređenja radi, u Hrvatskoj je Googleov Street View dostupan od 2012. godine te su takvi snimci ulica potpisani kao “Google Street View”.

NAPOMENA: Portal „Avaz“ objavio je 25.09.2024. tekst pod naslovom " Google Street View stigao u Bosnu i Hercegovinu: Sada možete virtualno putovati našim gradovima.

Navedena tvrdnja u naslovu i tekstu nije tačna. Iako Street View na Google kartama jeste dostupan za neke dijelove Bosne i Hercegovine, nije riječ o zvaničnim Googleovim snimcima ulica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.