TRI KANDIDATA

Počela sjednica VSTV-a BiH: Ko će na čelo bh. USKOK-a

Prema informacijama „Avaza“, u utrci su ostala tri imena od sedam prijavljenih

Detektor.ba

M. Aš.

prije 3 dana

U toku je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH na kojoj će konačno biti imenovan šef federalnog USKOK-a, na kojeg se čeka već mjesecima.

Tri sedmice

Riječ je o konkursu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, koji je okončan prije nekoliko mjeseci, ali ovaj itekako važan odjel koji je dio obećanih reformi Vlade FBiH nikada nije popunjen niti je počeo s radom.

Imenovanje je trebalo biti obavljeno prije tri sedmice, ali je odgođeno danas.

Šef bh. USKOK-a je pozicija rezervirana za posebnog zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva pri odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala.a.

Prema informacijama „Avaza“, u utrci su ostala tri imena od sedam prijavljenih.

To su Ivana Petković, državna tužiteljica, tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Pavo Radoš i Ćatim Serhatlić, tužilac iz Tuzle.

Saznajemo da je Petković bila prvorangirana na konkursu, dok je Radoš prijedlog Podvijeća VSTV-a.Oni će u pola 10 iznijeti programe rada. 

Imenovanje se provodi prema istom principu kao i glavni tužilac.

Nakon što kandidati iznesu program, pristupit će se glasanju.

Devet pozicija

Prema okončanom konkursu VSTV-a, traži se devet tužilaca u Federalnom tužilaštvu s iskustvom u radu na predmetima organiziranog kriminala i korupcije

Vlada FBiH nedavno je saopćila da će ovaj odjel biti smješten u prostorije bivše zgrade Privredne banke BiH, nakon što se izjalovio prvobitni plan u vezi s hotelom „Walter“ u Nedžarićima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.