OTVORENO

Akademik Mirko Pejanović za "Avaz": NATO je naš krov

Ništa ne smije stajati na putu BiH prema Evropskoj uniji, poručio je Pejanović

Pejanović: Ne smijemo zaostajati za regionom. Facebook

Alen Bajramovic

prije 21 sat 14 minuta

Na putu ka početku pregovora o članstvu u Evropskoj uniji Bosna i Hercegovina ponovo tapka u mjestu, a jedan od uzroka je i izborna kampanja koja je u toku.

Potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) i nekadašnji član Predsjedništva BiH Mirko Pejanović kaže da je zastoja bilo i bit će, ali da proces integracija u EU i NATO neće stati, ali se mora ubrzati.

Gube dah

- Naš glavni zastoj dolazi iz tromosti naših parlamentarnih tijela i političkih elita da ubrzaju integracije u EU. Sve nešto očekujemo da drugi za nas urade. S druge strane, elite koje su na vlasti u ovom mandatu gube dah da blagovremeno izgrade konsenzus, a kada to ne mogu, pravdaju se s Dodikom. Dodik jeste problem ove države, jer je ruši već godinama, ali oni moraju naći rješenje zajedno s međunarodnom zajednicom da proces integracija ne bude u zastoju, jer geopolitičke promjene ne čekaju da se mi ovdje cjenkamo šta ćemo i kad uraditi - kaže Pejanović.

Slaže se s ocjenom da je, u kontekstu globalnih dešavanja, opasno zaostajati za regionom.

- Ništa ne smije stajati na putu BiH prema EU. Mi imamo bazični konsenzus građana, građani žele u EU, a posljednjih godina 500.000 građana je otišlo u Evropu da radi. Oni su ta lokomotiva koja je već ušla u EU i elite se moraju preispitati. Nema govora da mi ostanemo crna rupa, niti ćemo to ostati - ističe Pejanović.

Interes Srba

Dio struktura u BiH otvoreno se protivi članstvu u NATO-u, ali Pejanović podsjeća da je NATO u BiH došao 1995. godine i on će tu i ostati.

- Za članstvo u NATO savezu postoji najširi interes građana. Lažu da ne postoji interes Srba. Svaki čovjek u ovoj zemlji na prvo mjesto stavlja mir i sigurnost. NATO je naš krov, a ako krov prokišnjava, ne valja. S NATO-om imamo krov da ništa ne prokišnjava u oblasti sigurnosti - kaže akademik Pejanović.

Životni problemi

Pejanović je ekspert za razvoj lokalnih zajednica i osnivač Centra za istraživanje razvoja lokalne i regionalne samouprave u okviru ANUBiH. Primjećuje da se u izbornoj kampanji tek povremeno afirmiraju lokalni, razvojni, socijalni i drugi problemi.

- Razvoj se dešava u jedinicama lokalne samouprave, a ne izvan njih. Mediji i najezda funkcionera iz entiteta i države koji govore na skupovima stvaraju sliku da lokalni problemi ne postoje i nisu važni - kaže Pejanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.