SMANJIVAN ZAKUP

Mandić za "Avaz": Inspekcija zatvorila parking koji je koristio kandidat za načelnika Mulić

Ta firma je u julu, prema informacijama koje imam od inspekcije, nelegalno koristila parking

Mandić: Smanjenje zakupa. Fena - Avaz

jučer

Parking kod Narodnog pozorišta u Sarajevu od 72 mjesta je zatvoren. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potvrdio je za "Avaz" da je riječ o parkingu kojim je upravljala firma Hajrudina Mulića, kandidata Demokratske stranke za načelnika Centra.

- Indikativno je da je prošle godine klub vijećnika NiP-a izašao sa inicijativom da se toj firmi zakup javne površine sa cca. 440.000 KM godišnje umanji za 50%, bez obrazloženja. Vijeće je to usvojilo i godinu dana ta firma je plaća zakup površine upola manje (cca. 221.000 KM). Ugovor je istekao 30. juna 2024. godine - pojasnio je Mandić za "Avaz".

Mandić navodi da je u međuvremenu finansijska revizija uočila nedostatka i nedomaćinsko poslovanje te tražili da se popravi stanje s tim parkingom. 

- Općina Centar ima svoje Javnog preduzeće CSR koje je registrovano i za tu djelatnost. Na aprilskoj sjednici izašao sam pred vijeće sa inicijativom da se upravljanje parkinga prebaci na CSR. Riječ je o jednom od najfrekventnijih parkinga u gradu i prema našoj računici, baziranoj na tome da se koristi 90 parking mjesta 12 sati dnevno, a cijena jednog sata je 3,5 KM, došli smo do podatka da bi godišnje mogli ubirati preko milion KM, umjesto 220.000 KM. To je u cilju zaštite javnog interesa jer taj novac ide u namjenska sredstva za izgradnju vrtića, igrališta itd - istakao je za "Avaz".

Dodaje da su NiP i nezavisni klubovi odbili ovaj zahtjev, a onda je u junu istekao ugovor, a načelnik ga nije htio produžiti.

- Ta firma je u julu, prema informacijama koje imam od inspekcije, nelegalno koristila parking. U augustu je tradicionalno dat na korištenje Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga je ponuđeno da uzme parking u najam na jedan mjesec, dok se ne pronađe rješenje, no to je odbio - pojasnio je Mandić.

Nakon toga je inspekcija zatvorila parking, a Mandić kaže da će insistirati da se ta površina vrati na upravljanje općini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.