AKCIJA MJERENJA ŠEĆERA

Zavod za javno zdravstvo BPK u Goraždu obilježio Svjetski dan srca

Građanima su dijeljene i edukativne brošure o prevenciji i rizicima za nastanak kardiovaskularnih bolesti

Zavod za javno zdravstvo BPK. Fena

FENA

jučer

Akcijom mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u Goraždu je obilježio Svjetski dan srca.

Građanima su dijeljene i edukativne brošure o prevenciji i rizicima za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

- Ovaj datum obilježava se svake godine jer su kardiovaskularne bolesti odnosno bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzroci smrtnosti kako u svijetu, tako i kod nas. U prošloj godini kod nas su vodeći uzroci smrti bili srčani a zatim moždani udari - istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Naglasila je da je riječ o bolestima koje se mogu prevenirati te da se, pored ostalog, i uz ovaj datum svake godine šalju poruke o potrebi uvođenja zdravih stilova života čime se, kako je kazala, može smanjiti obolijevanje i smrtnost od ovih bolesti.

- Za krvni pritisak se kaže da je "tihi ubica" jer uglavnom u početku ne daje nikakve simptome ili tegobe i obično pacijenti nekoliko godina imaju povišene vrijednosti krvnog pritiska i tek se otkrije kada dođe do komplikacije poput moždanog ili srčanog udara. Znači, vrijednosti krvnog pritiska ne bi trebale prelaziti 140/90 i trebamo ga češće kontrolisati, a posebno osobe koje u porodici imaju nekoga sa hipertenzijom - upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. septembra, a ima za cilj podizanje svijesti o kardiovaskularnim bolestima. Ovogodišnja kampanja obilježavanja ovog dana fokusirana je na motiviranje svake zemlje na izradu nacionalnog plana djelovanja za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.