"POŠTENI ISOVIĆ"

Šerif mimo plate uzeo i 315 hiljada KM

Budžetski novac je stavio u svoj džep od Centralne banke Bosne i Hercegovine. Dodatnu cifru posebno dobio i na osnovu kirije od "BH Pošte"

Isović: Budžetski parazit. Facebook

S. Spahić - A. Bajramović

prije 5 sati 11 minuta

Bivši direktor Porezne uprave FBiH od budžetskog novca zaradio je pravo bogatstvo. Osim redovne plaće u Poreznoj upravi FBiH, koja nije mala, on je bio i na poziciji člana Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) od 1. novembra 2017. pa sve do razrješenja 3. januara ove godine.

Veliki iznosi

Upitali smo Upravno vijeće Centralne banke BiH koliko iznosi mjesečna naknada člana ovog vijeća, a oni su nam odgovorili:

- Članovima Upravnog vijeća CBBiH utvrđeno je pravo na mjesečnu naknadu za članstvo u Upravnom vijeću CBBiH u visini od 2.750 bodova, pojedinačno, koji se množe s vrijednošću boda. Vrijednost boda je promjenjiva kategorija, a u navedenom periodu iznosila je 1,55 KM.

Upit "Dnevnog avaza" i odgovor Centralne banke BiH. Screenshot

Primjenom ove formule mjesečna naknada Šerifa Isovića na dužnosti člana Upravnog vijeća CBBiH iznosila je najmanje 4.262,5 KM.

Jednostavnom računicom dolazimo do toga da je on u Centralnoj banci za 74 mjeseca zaradio najmanje 315.425 KM? Kada tome dodamo redovnu plaću i veliku svotu koju je uzimao od "BH Pošte“, dolazimo do astronomskog iznosa.

Isović u društvu Ibrahima Hadžibajrića sa kćerkom i zetom. Facebook

Isović je novac dobivao i od kirije "BH Pošte“, tačnije oko 300.000 KM.

Inače, kako smo ranije pisali, Šerif Isović je kao direktor Porezne uprave FBiH štitio firme svog zeta Seida Hadžibajrića, koji je kasnije uhapšen zajedno sa svojim ocem i tadašnjim načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem.

Krivične prijave

Za devet godina, koliko je bio na čelu Porezne uprave FBiH, Isović je u firme koje se dovode u vezu s Hadžibajrićima samo dva puta poslao poreznu kontrolu.

Na upit “Dnevnog avaza” Poreznoj upravi FBiH da li su kompanije "Plaza Group“,"Parking tim“, "EuroPark“ i "Šemrani“ sa sjedištem u Sarajevu bile predmet poreznih kontrola od Porezne uprave FBiH; ako kontrola nije bilo, zašto su ovi subjekti izuzeti od njih, te ako su kontrole vršene, kada se to tačno desilo i šta su pokazali izvještaji inspektora, iz Porezne uprave odgovorili su sljedeće:

- Porezna uprava Federacije BiH je krajem 2022. i tokom 2024. godine provodila inspekcijske nadzore kod poreznih obveznika „Parking tim“ d.o.o. Sarajevo i „Šemrani“ d.o.o. Sarajevo. Inspekcijski nadzori kod ostala dva porezna obveznika su u toku. Na preostala Vaša pitanja Porezna uprava Federacije BiH ne može dati odgovor iz razloga što se traženi podaci, shodno Zakonu o Poreznoj upravi Federacije BiH, smatraju poreznom tajnom.

Protiv Isovića podneseno je više krivičnih prijava, a jednu je proslijedila i Vlada FBiH. Prema toj prijavi, Isović je s godišnjeg odmora išao na službena putovanja koristeći resurse Porezne uprave, a na njih je vodio i vozača i prevoditeljicu.

Bio član Odbora za reviziju "Unis Ginexa“

Osim poslova u Poreznoj upravi FBiH, Centralnoj banci BiH, novca od kirije "BH Pošte“, on je novac zarađivao i kao član Odbora za reviziju "Unis Ginexa“, preduzeća koje se bavi namjenskom industrijom. Na toj poziciji bio je do 22. juna 2021. godine.

Prema uzoru na Seku

Isović je smijenjen početkom avgusta ove godine, no i nakon toga je dolazio na posao u Poreznu upravu, iako je degradiran premještanjem u Kantonalni porezni ured.

Odmah nakon degradiranja tražio je bolovanje, valjda prema uzoru na svoju mentoricu Sebiju Izetbegović, koja nakon smjene nikada nije otišla na posao, osim da preda doznake za bolovanje i zahtjeve za godišnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.