GALLUPOVA ANKETA

BiH u Indeksu zakona i reda bolje rangirana od mnogi članica EU

Rezultati u ovom izvještaju zasnovani su na nacionalno reprezentativnim uzorcima među odraslom populacijom od 15 i više godina u 140 zemalja

Avaz

N. H.

prije 6 sati 47 minuta

Američka multinacionalna analitička kompanija Gallup je objavila Indeks zakona i reda (Law and Ordder Index) za 2023. godinu, a koji pokazuje da su ispitanici u BiH, ali i u drugim zemljama regije, prijavili da se osjećaju sigurnije, te da više vjeruju u policiju od mnogih članica EU. 

Ovaj indeks je zasnovan na prijavljenom nivou povjerenja ljudi u lokalnu policiju, njihovom osjećaju lične sigurnosti i učestalosti krađa, napada ili pljački u protekloj godini. 

Rezultati u ovom izvještaju zasnovani su na nacionalno reprezentativnim uzorcima među odraslom populacijom od 15 i više godina u 140 zemalja i područja tokom 2023. godine. 

Sa izuzetkom Kine i podskupine od 26 zemalja, rezultati za 2023. zasnovani su na telefonskim anketama ili anketama licem u lice sa oko 1.000 ili više ispitanika.

Bosna i Hercegovina ima rezultat 82, koliko imaju i Velika Britanija, Latvija, Slovačka i Turska. 

Na vrhu Indeksa se nalaze Kuvajt, Singapur i Tadžikistan, dok su na dnu liste Liberija, Ekvador i Sijera Leone. 

Zanimljivo je da BiH ima viši od rezultata mnogih članica EU, počevši od Hrvatske i Italije, ali i Bugurske, Rumunije i Grčke. 

U regiji prednjači Kosovo sa rezultatom 91, rezultat za Crnu Goru je 88, dok je za Albaniju i Srbiju 84 (u grupi sa Francuskom, Irakom, Izraelom, Maltom i Filipinima).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.