UNAPRJEĐENJE ZDRAVLJA

U Općoj bolnici u Sarajevu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Domaćin i jedan od predavača na tom skupu bio je prof. dr. Ismet Gavrankapetanovi

Prim. dr. Abdulah Nakaš. Fena

FENA

prije 5 sati 3 minute

Međunarodni dan starijih osoba danas je obilježen u Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo Simpozijem 'Kako živjeti kvalitetno u starijoj životnoj dobi', a stručnjaci iz raznih oblasti medicine ukazali su na mogućnosti za unaprjeđenje zdravlja i aktivnog starenja u zajednici te produžetku životnog vijeka koji će, prema statistikama, biti sve duži.

Domaćin i jedan od predavača na tom skupu bio je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je izrazio radost što se taj značajan dan obilježava u Općoj bolnici te je istakao važnosti aktualiziranja problema građana treće životne dobi.

On se založio da im se pruži potrebna pomoć, ljubav i adekvatna njega, a kao iskusni i dugogodišnji ortoped održao je i predavanje o prijelomu kostiju kod starijih osoba.

Acc. prof.dr. Halima Resić, u ime Evropske asocijacije profesora emeritusa (E.A.P.E.) koji ovaj dan obilježavaju u pet evropskih gradova, a Sarajevo su izabrali kao jedno od tih gradova, je istakla da su godine samo broj i da zdrave i kreativne osobe bez obzira na godine mogu doprinijeti svojim radom i iskustvom napretku zajednice.

Učesnici Simpozija su, tokom dana, imali priliku čuti brojna predavanja među kojima su Politika zdravog starenja Svjetske zdravstvene organizacije o čemu je govorio Erwin Cooreman, a o ulozi vještačke inteligencije u starijoj populaciji acc. prof. dr. Mirza Žižak, prof. fiziologije i imunologije Zavoda za fiziologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

O izazovima zdravog starenja - Promjene gastrointestinalnog trakta kod starijih, predavanje je održala prof. dr. Azra Husić- Selimović, gastroenterohepatologi i predsjednica Organizacionog odbora Simpozija, a o neurološkim preomjenama kod starijih je govorila prof. dr. Merita Tirić-Čampara, specijalista neuropshijatrije.

Mr. sc. dr. Milan Gluhović, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiolog je održao predavanje o hipertenzija kod starijih, a doc. dr. Jasmina Krehić, specijalista klinički farmakolog o doziranju lijekova kod starijih.

Današnji skup u Općoj bolnici je organiziran u saradnji s Evropskom asocijacijom profesora emeritusa (E.A.P.E.) i pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije i Univerziteta u Sarajevu, a uz podršku Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

- Prepoznajući starenje kao globalni izazov 2021. – 2030. je proglašena dekadom zdravog starenja. Prema podacima procjene stanovništva Svjetske zdravstvene organizacije do 2050. godine, svaka šesta osoba na svijetu bit će starija od 65 godina (16% svjetske populacije), u odnosu na svaku jedanaestu osobu u 2019. godini (9% svjetske populacije). Uz zahvalnost svima koji su dali doprinos da bude održan taj događaj u Općoj bolnici nadamo se da će brojne prezentirane mogućnosti otvoriti put da se strategija starenja u BiH stavi na pravo mjesto - saopćeno je iz Opće bolnica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.