ČITA SA ZADOVOLJSTVOM

Profesor Fočo uputio čestitku povodom rođendana "Avaza": Bili ste i ostali svjetlo u tunelu mraka neistina

Vi ste list koji je bio i ostao otvoren za kritičko, ali i drugačije mišljenje od vladajuće armade

Profesor Salih Fočo. Facebook

Alen Bajramovic

prije 7 sati 40 minuta

Profesor Filozofskog fakulteta UNSA Salih Fočo uputio je čestitku povodom 29. rođendana "Dnevnog avaza". 

Uvažena redakcijo, sa posebnim zadovoljstvom Vam čestitam godišnjicu Vašeg i našeg stalnog izlaženja dnevnog lista "Dnevni avaz".

Kad se pojavio ovaj list mnogi su mislili da će biti kratkog dometa i daha, kao što su mnogi listovi dnevni i sedmični u tim danima i mjesecima nastajali i nestajali.

Međutim, Vi slavite 29 godina što je za jedan dnevni list izuzetno veliki jubilej, pogotovu ako imamo u vidu zemlju kao što je BiH i koja je u tranziciji i gdje se promjene odvijaju dinamično pa i tragično. Vi ste uspjeli oblikovati javno mijenje u duhu stvarnog izraza i htjenja Vaših čitatelja u teškim vremenima u kojima je istina bila vizija, a laži i obmane društvena i politička realnost. Jednostavno rečeno, bili ste svjetlo u tunelu mraka neistina i obmana favorizovanih od političkih, nesposobnih centara, koji su za svoje promašaje i nesposobnost nerijetko krivili medije i sa njima se pokušavali obračunati ne birajući sredstva i metode.

Niste se povinovali političkim pritiscima i mešetarima, kojih je ne malo bilo u vašoj burnoj novinarskoj profesiji. Ne treba zaboraviti i činjenicu da je veliki broj vaših novinara stradao, doživio različite političke, pravne neugodnosti i procesuiranja, javne osude i različite pritiske i blamaže.

Mnogi su Vam predviđali finasijski i svaki drugi krah, međutim prevarili su se, Vi ste uspjeli nadvladati mnogobrojne nedaće u korist svojih čitalaca i dobrobiti BiH.

Preživjeli ste mnogobrojne montirane afere direktne i indirektne pritiske sa ciljem da vas se ušutka i ugasi, najčešće od nesposobne vlasti. Ostali ste ustrajni, borbeni, otvoreni za drugačija mišljenja i u korist naroda BiH.

Vi ste list koji je bio i ostao otvoren za kritičko, ali i drugačije mišljenje od vladajuće armade koja je svoje stavove glorifikovala nerijetko do besmisla. I što je akademsku javnost motiviralo za suradnju sa vašim listom ogleda se u činjenici da ste bili otvoreni i za teorijska gledišta i stavove gdje su angažirani intelektualci mogli svoje ideje i stavove plasirati širokoj čitalačkoj publici. Bezbroj je priloga i rubrika bilo posvećeno ne samo informativnoj sferi, već prije svega teorijskim stavovima i mišljenjima ljudi koji su imali što reći i svoje stavove učiniti, putem Vašeg medija javnim.

U želji da nastavite njegovati kritički duh i plasirati istinu, ma kakva ona gorka i teška bila, želim Vam uspjeh u daljem radu, i da dočekamo pedesetu godišnjicu Vašeg izlaženja - poručio je Fočo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.