VREMENSKA PROGNOZA

Obilnije padavine širom BiH, na snazi narandžasti meteoalarm

Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 19, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 23 stepeni

Avaz

N. H.

prije 17 sati 22 minute

U Bosni i Hercegovini će preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U večernjim satima na jugu zemlje je moguća grmljavina. Obilnije padavina se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugoistočni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 19, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 23 stepeni.

Napominju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda da je na snazi narandžasti meteoalarm u Hercegovini, zapadnoj, sjeverozapadnoj i djelimično centralnoj Bosni.

Trodnevna prognoza

U petak 04.10.2024., pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine na sjeveru Hercegovini, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne prestanak padavina u većini područja i smanjenje oblačnosti u Hercegovini, na istoku i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 22, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 22 stepena.

U subotu 05.10.2024., pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na jugu zemlje do 22 stepeni.

U nedjelju 06.10.2024., pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 16, na jugu do 19 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Usljed promjene vremenskih prilika, opšta slika će biti lošija u cijeloj zemlji. Povećana naoblaka, kiša i pljuskovi, kao i povremeno jače južno strujanje, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće izraženije tegobe, stoga je preporučljivo biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, malaksalosti, nervoze, reumatskih bolova, u noći problemi sa snom. Na sjeveroistoku Bosne biće neznatno ugodnije, uz manje padavina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.