USPJEH MLADIH

Iva, Dejan i Vladan na prestižnom NASA-inom takmičenju: Talentirani srednjoškolci pomjeraju granice

Imat ćemo pristup njihovim podacima, a aplikacija će se izrađivati u realnom vremenu, objasnila je Dragojević

Ovi mladi učenici iza sebe već imaju nekoliko projekata. Facebook

prije 4 sata 23 minute

Učenici Elektrotehničke škole iz Prijedora Iva Dragojević, Dejan Stanojević i Vladan Vukota predstojećeg vikenda učestvuju na takmičenju koje širom svijeta organizira američka svemirska agencija NASA, ovaj put u Parizu.

Atraktivna prijava

Sve troje su iz istog odjeljenja - smjer tehničar informacionih tehnologija, a Iva Dragojević za "Avaz“ je ispričala sve o predstojećem takmičenju.

- Saznali smo za ovaj izazov preko mojih prijatelja, preciznije bivših projektnih saradnika iz Crne Gore, početkom avgusta. Nakon što smo pogledali izazov, odlučili smo da se prijavimo, a idući korak nam je bio smisliti atraktivnu prijavu, motivaciono pismo, te pisati o svojim iskustvima i prethodnim projektima, a sve smo proslijedili direktno na njihov mail - kazala je Dragojević.

Saznali su da su prošli, dodala je, početkom septembra.

- Aplikacija koju ćemo praviti tokom tog izazova temelji se na posmatranju objekata koji se nalaze u blizini Zemlje, uz njihovo direktno predstavljanje putem neke internet-aplikacije u realnom vremenu. Koristit ćemo njihove baze podataka, tačnije imat ćemo pristup njihovim podacima, a aplikacija će se izrađivati u realnom vremenu posmatranjem objekata oko planete Zemlje - objasnila je Dragojević.

Ona smatra da su u odabiru njihovog tima prevagnuli motiviranost koju su pokazali, timski rad, ali i prethodni projekti.

- Napravili smo već 4-5 aplikacija, jedna je MyBus PD koja regulira transport autobusom u Prijedoru, potom idejno rješenje Food Connect koje smo prezentirali prije nekoliko dana u UNDP-u u Sarajevu, te Kozara Explotrail, također idejni projekt koji je napola realiziran jer čekamo određena sredstva, a služit će kao turistički vodič za Nacionalni park Kozara - navela je Dragojević.

Globalni nivo

Po pitanju troškova, dio je pokrio Grad Prijedor, a jedan dio je donacija firmi kojima su pisali, dok ostatak pokrivaju lično učesnici.

Takmičenje će biti održano u subotu i nedjelju, a za izrađivanje aplikacije određeno je 48 sati. Prijavljene su 63 ekipe, a najbolji s ovih regionalnih takmičenja idu na takmičenje na globalnom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.