"AVAZ" SAZNAJE

Vlada KS nije podržala zaključak da se poništi rješenje Inspekcije o izboru rektora, nema pravno uporište

Svi navedeni zaključci po preporuci sekretara Vlade KS Mersihe Šabaredžović nisu podržani, jer nemaju pravno uporište

Vlada KS. Vlada KS

prije 3 sata 7 minuta

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH raspravljalo se o odluci Prosvjetne inspekcije KUIP-a da se poništi izbor rektora, saznaje portal "Avaza".

Informacija od strane Univerziteta u Sarajevu da se žale na ovu odluku, zajedno sa zaključcima je prezentovana javnosti.

Kako saznaje portal "Avaza", zaključci su bili da se poništi rješenje inspekcije, da se formira komisija koja će sve istražiti i da se iniciraju provođenje postupka protiv inspektorice koja je izdala rješenje.

Ipak, svi navedeni zaključci po preporuci sekretara Vlade KS Mersihe Šabaredžović nisu podržani, jer nemaju pravno uporište.

Kako je pojašnjeno, sporno je što ovakvoj odluci raspravlja Vlada, a ne Ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i mladih KS, koje je prema zakonu predviđeno kao drugostepeni organ.

Naveden je i primjer sličnog odlučivanja za vrijeme dok je ministrica bila Zineta Bogunić, a kada je Sud naknadno poništio takvu odluku, jer Vlada KS nije imala ovlaštenje da odlučuje.

Podsjećamo, Prosvjetna inspekcija KUIP je naredila da se poništi izbor rektora Tarika Zaimovića zbog brojnih nepravilnosti, dok je sada već bivši rektor Rifat Škrijelj uložio žalbu na takvu odluku.

Uprkos odluci KUIP-a, izvršena je inauguracija Tarika Zaimovića za novog rektora, što je prvi primjer inauguracije bilo kojeg rektora na Univerzitetu u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.