ZABRINJAVAJUĆE

Raste vodostaj rijeke Bosne kod Maglaja i Doboja

Ministar Hurtić je tokom obilaska istakao da su sve nadležne službe stavljene u stanje pripravnosti

Raste vodostaj rijeke Bosne. RTV Maglaj

S. S.

prije 1 sat 42 minute

Nakon obilnih padavina porastao je vodostaj i rijeke Bosne. Tome svjedoče i fotografije iz Maglaja, ali ništa bolje nije ni prema Doboju.

Tako je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić s načelnikom Doboj Juga Mirnesom Tukićem obišao most na rijeci Bosni između Mravića (Doboj Jug) i Ševarlija (Doboj).

Rastući vodostaj izazvao je zabrinutost da bi rijeka mogla dostići kritičan nivo i prouzrokovati izlijevanje, što bi predstavljalo ozbiljnu prijetnju lokalnim zajednicama u okolini, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Ministar Hurtić je tokom obilaska istakao da su sve nadležne službe stavljene u stanje pripravnosti, te da se kontinuirano prate promjene nivoa vode. Dodao je kako je koordinacija između lokalnih, kantonalnih i državnih službi ključna kako bi se, ukoliko bude potrebe, pravovremeno reagovalo i spriječilo veće štete.            

- Situacija je ozbiljna, ali nadamo se da će, uz pravovremene mjere, sve ostati pod kontrolom. Veoma je važno da svi ostanemo oprezni i pratimo daljnji razvoj događaja. Prioritet nam je sigurnost naših građana - izjavio je ministar Hurtić.

Načelnik Tukić je naglasio da je situacija pod stalnim nadzorom i da su u stanju pripravnosti sve raspoložive službe opštine Doboj Jug. Također je istakao da će građani biti obavještavani o eventualnim mjerama koje će biti poduzete ukoliko dođe do pogoršanja stanja.

- Vodostaj je u porastu i potrebno je ostati na oprezu. Učinićemo sve da spriječimo veće posljedice po stanovništvo - dodao je Tukić.

Uz nadu da će, uz angažman nadležnih institucija, situacija ostati pod kontrolom, Hurtić i Tukić su istakli važnost preventivnih mjera koje mogu doprinijeti zaštiti lokalnog stanovništva i njihove imovine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine nastavlja pratiti stanje na terenu i koordinirati daljnje aktivnosti u cilju zaštite građana i prevencije većih katastrofa, koje su, nažalost, već zadesile mnoge gradove u Bosni i Hercegovini usljed ranijih poplava.          

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.