POPLAVE U BIH

Ministarstvo odbrane BiH: Svi resursi OSBiH stavljeni na raspolaganje

Naglasili su da će se proces distribucije izbornog materijala nastaviti po planu

Poplave napravile veliku štetu. E. Tihak / Avaz

N. H.

prije 12 sati 1 minutu

Predstavnici Ministarstva odbrane BiH su prisustvovali sastanku u Operativnom komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti BiH, povodom katastrofalnih posljedica uzrokovanim vremenskim nepogodama. 

Na sastanku se razgovaralo o načinima hitnog pružanja pomoći.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za politike i planove Dženan Redžo, savjetnici ministra Muhamed Bajrić i brigadir Arnad Kukuljac, te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Civilne zaštite RS, Crvenog krsta BiH, Centralne izborne komisije BiH, predstavnici NATO štaba, UN-a i drugih međunarodnih organizacija.

Razmijenjene su informacije o trenutnom stanju na ugroženim područjima zemlje, najprioritetnijim potrebama stanovništva tih područja, te mogućnostima i načinima hitnog pružanja pomoći.

Predstavnici Ministarstva odbrane BiH su uputili prisutne da su svi resursi OSBiH stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženom stanovništvu. 

Naveli su da su angažovane zračne snage, inžinjerija, službe traganja i spašavanja i pješadija sa logističkom podrškom.

Naglasili su i da će se proces distribucije izbornog materijala nastaviti po planu, kako je definisano Ugovorom o privremenoj pozajmnici resursa Oružanih snaga BiH.

Predstavnici međunarodnih organizacija naglasili su spremnost za pružanje podrške ugroženima u najprioritenijim potrebama (hrana, voda, lijekovi, ćebadi i drugo).

Na sastanku je zaključeno da se hrana, voda, lijekovi i ostale životne potrepštine prikupljaju putem Crvenog križa BiH, a sva ostala materijalno tehnička sredstva putem Federalne uprave Civilne zaštite, u cilju lakše koordinacije, saopćeno je iz MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.