U 7 SATI

Otvorena biračka mjesta širom BiH: Građani biraju lokalne vlasti

Ovjereno je ukupno 26.089 kandidata, od čega su 25.703 kandidata za vijeća, skupštine općina i gradova te Skupštinu Brčko distrikta

Otvorena izborna mjesta širom BiH. E. Tihak / Avaz

prije 19 sati 26 minuta

Biračka mjesta za lokalne izbore otvorena su širom države u 7 sati, a građani će imati pravo da biraju svoje zvaničnike večeras do 19 sati.

Pravo glasa danas neće moći iskoristiti građani četiri općine pogođene poplavom - Jablanica, Konjic, Kreševo i Kiseljak, dok u Fojnici neće biti otvorena tri biračka mjesta iz istih razloga.

U tim općinama, kako su najavili iz CIK-a, odluka o održavanju izbora će se donijeti nakon što se za to steknu uslovi, odnosno za najmanje sedam, a najviše 30 dana.

Građani će imati priliku da biraju vijećnike u općinskim i gradskim vijećima, odbornike u skupštinama općina i gradova, načelnike ili gradonačelnike te zastupnike u Skupštini Brčko distrikta.

386 kandidata

CIK BiH je ovjerio ukupno 296 političkih subjekata za lokalne izbore, od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet listi nezavisnih kandidata.

Ovjereno je ukupno 26.089 kandidata, od čega su 25.703 kandidata za vijeća, skupštine općina i gradova te Skupštinu Brčko distrikta.

Kad je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike, prijavljeno je 386 kandidata, od čega 29 žena.

U birački spisak upisana su 3.400.204 birača, od čega ih je 44.789 registrirano da glasa izvan Bosne i Hercegovine.

Novost u ovom izbornom procesu jeste da se prvi put održava prema novim izbornim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Neke novine su već viđene u predizbornoj kampanji, pa su s više stotina hiljada maraka kažnjeni politički subjekti zbog preuranjene kampanje, funkcionerske kampanje, zloupotrebe djece u političke svrhe i govora mržnje.

Optički skeneri

Na biračkim mjestima će novost biti i to što predsjednike biračkih odbora i njihove zamjenike više ne biraju politički subjekti, nego su se za te pozicije prijavile nestranačke osobe. Također, povećane su kazne ukoliko se članovi biračkih odbora ne budu pridržavali pravila.

Na ovim izborima će se na 145 biračkih mjesta u sedam izbornih jedinica koristiti optički skeneri, u sklopu implementacije pilot-projekta s ciljem unapređenja integriteta i transparentnosti rezultata izbornog procesa. Očekuje se da će na općim izborima biti na svim biračkim mjestima.

Otisak prsta

Na 165 biračkih mjesta koristit će se tehnologija za identifikaciju birača provjerom otiska prsta, a u Brčko distriktu će biti korištene nove tehnologije za biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača. Osim toga, neka biračka mjesta će biti pokrivena i videonadzorom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.