DONJA JABLANICA

Pripadnik FUCZ-a Sabahudin Spahović za "Avaz": Psi su detektovali tri lokacije na kojima su žrtve

Ono što će čitav život ostati u mom sjećanju zasigurno je pronalazak malog djeteta

Spahović: Potrebna nam je mehanizacija. Avaz / Anadolija

Alen Bajramovic

prije 3 sata 16 minuta

Uslovi za pretraživanje terena u Donjoj Jablanici danas su nešto bolji, kiša je prestala da pada, pa spasioci u punom kapacitetu nastavljaju potragu za žrtvama stravične poplave i klizišta u ovom mjestu. 

Prema riječima Sabahudina Spahovića iz Federalne uprave civilne zaštite, osim pripadnika FUCZ-a, na terenu su i spasioci sa psima i pripadnici HUSAR tima iz Hrvatske. Radi se o prvom timu koji je u Jablanici angažiran posredstvom međunarodnog mehanizma koordinacije civilne zaštite i Ministarstva sigurnosti BiH.

- Sada na terenu rade tri licencirana psa na mrtve osobe. Uspjeli su detektovati žrtve. Na tri mjesta pas je dao signal i čekamo da se stvore uslovi, pošto je jako teško prići tim mjestima, da se sa mašinama i spasiocima pokušamo probiti do potencijalnih tijela žrtava - kazao je Spahović za "Avaz".

Mnogo je toga što će spasioci pamtiti zauvijek kada je o Donjoj Jablanici riječ, ali akcija spašavanja djeteta nedugo nakon katastrofe Sabahudinu se posebno urezala u pamćenje.

- Ono što će čitav život ostati u mom sjećanju, nešto što nikad neću moći izbaciti iz svoje glave zasigurno je pronalazak malog djeteta. Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dvije tone. Zajedno s mještanima i svima koji su tu bili prisutni uspjeli smo dijete izvući živo i transportovati ga do prve medicinske ustanove. Jutros sam dobio podatke da je dijete zdravo i da je osigurano sve što mu treba - dodaje Spahović.

Cijeli region povezan je solidarnošću, humanošću i željom da se pomogne preživjelima u katastrofi u Jablanici. Uz zahvalnost svima koji pomažu, Spahović apelira da spasiocima trenutno pomoć nije potrebna u ljudstvu, već u mehanizaciji.

- Ne trebamo pomoć u ljudima, trebamo pomoć u kamionima, bagerima, svemu drugom što će nam koristiti na terenu kako bismo mogli početi otklanjati teške posljedice ove katastrofe. Onog momenta kada dođemo u situaciju da krenemo raščišćavati objekte i sve drugo što imamo ovdje tada ćemo putem medija i društvenih mreža apelovalti da nam se pomogne u ljudstvu. Do tada molim sve za strpljenje, pogotovo da ne kreću samoinicijativno na put, jer tako prave problem i nama, i policiji, i svima ostalima - poručuje Sabahudin Spahović, pripadnik FUCZ-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.