OBILAZAK TERENA

Nisu zabilježene posljedice po hidroelektrane

Plutajući otpad uz brane HE Grabovica i Jablanica će biti očišćen

Nema posljedica - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

prije 7 sati 37 minuta

Tim Federalnog vodnog inspektorata jučer je obišao teren ugrožen poplavama i odronima zemlje i kamenja na području Jablanice, s posebnim osvrtom na čišćenje nanosa i ugroženosti akumulacija u dolini Neretve.

Tom prilikom su, kako je rečeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove,s mobilnim timom Elektroprivrede BiH, obišli akumulacije i konstatovali da se sav plutajući otpad sakuplja uz branu na HE Grabovica i HE Jablanica, te da Elektroprivreda BiH ima ugovor s ovlaštenom firmom o uklanjanju ove vrste otpada (plastika, drvo isl.).

- Aktivnost prikupljanja plutajućeg otpada će se nastaviti do daljnjeg, a trenutno nisu evidentirane posljedice po hidroelektrane - naglasili su.

Kako bi se na lokacijama gdje se vrši sanacija spriječilo istresanje čvrstog otpada u vodotoke, akumulacije i na obale, federalni vodni inspektori su izdali preporuku da se što prije označi lokacija za deponiju čvrstog kamenog i zemljanog materija, s ciljem preveniranja štete po hidroelektrane, eventualnih začepljenja ili novih poplava usljed podizanja nivoa vodotoka deponovanjem otpada u vodotoke i na obale.

Federalni vodni inspektorat i dalje nastavlja poduzimati preventivne aktivnosti i mjere iz svoje nadležnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.