AKCIJA "GEKO"

Oglasio se FUP o hapšenju Ćuluma i njegovog sina: Zaplijenjeni i skupocjeni automobili, palo još pet osoba

Dodaje se da će nakon završetka kriminalističke obrade, osobe biti predate Tužilaštvu BiH

Skupocijeni automobili. FUP

N. H.

prije 4 sata 41 minutu

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su nakon višegodišnje istrage u saradnji s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine realizovali operativnu akciju "Geko" u kojoj je slobode lišeno više članova kriminalne grupe, zbog krivičnih djela međunarodne trgovine ljudima, međunarodne prostitucije i pranja novca.

- Tokom protekle noći i dana, izvršen je pretres više lica i lokacija na području Sanskog Mosta, Ljubuškog i Čapljine, kojom prilikom su slobode lišena lica inicija A.Ć., A.L.Ć., A.D, J.D, D.Ž.K, I.J. i E.T. kod kojih je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto vatreno oružje, novac, skupocjeni automobili, motocikli, skupocjeni satovi, određena dokumentacija te drugi predmeti koji će poslužiti u istrazi - navode iz FUP-a.

Dodaje se da će nakon završetka kriminalističke obrade, osobe biti predate Tužilaštvu BiH.

- Prilikom dokumentovanja navedenih krivičnih djela, međunarodne kriminalne grupe, na čijem čelu se sumnja da je bio A.Č., policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili međunarodnu policijsku saradnju s istražnim organima SR Njemačke, Švicarske i Republike Hrvatske uz pomoć kojih su prikupljeni dokazi protiv navedenih lica, a na temelju kojih se sumnja da je navedena grupa organizovala međunarodnu ilegalnu prostituciju, u kojoj su organizovali veći broj djevojaka koje su pružale seksualne usluge, kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i na prostoru Zapadne Evrope, od kojih su neke bile i maloljetne - navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da su navedene osobe novac dobijen kriminalnim radnjama, prebacivale u BiH kroz kupovinu skupocjenih automobila i nekretnina te ga na taj način pokušavale ubaciti u legalne tokove.

Realizacija akcije provedena je uz podršku i saradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjećamo, kako je ranije objavio portal "Avaza" uhapšen je Armin Ćulum zajedno sa svojim sinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.