NAKON POPLAVA I KLIZIŠTA

Nikšić kreće u velike sanacije

Inicijalna sredstva za kompletnu obnovu infrastrukture i stambenih jedinica osigurat će Vlada Federacije BiH

Nikšić: Rok od tri do četiri mjeseca. Avaz

prije 7 sati 10 minuta

Vlada Federacije ima plan za ubrzano saniranje, cesta i željezničke pruge oštećenih u katastrofalnim poplavama i odronima zemljišta na području Jablanice, Konjica, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka.

Procjena eksperata iz Željeznica Federacije BiH je da će za potpunu rekonstrukciju pruge u području Donje Jablanice biti potrebno 3 miliona maraka. Niko u ovom trenutku nema precizne podakte o ukupnoj šteti na infrastrukturnim objektima, stambenim objektima, te privrednim objektima, kao ni o definitivnom iznosu koji će biti potreban za njihovu potpunu obnovu.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić u srijedu je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održao sastanak sa direktorima javnih preduzeća Željeznice FBiH Enisom Džafićem, Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, te izvršnim direktorom Autocesta FBiH Asmirom Dževlanom. Tema razgovora bila je upravo sanacija cestovnog i željezničkog saobraćaja.

Direktori su informirali premijera Nikšića o aktivnostima koje ova javna poduzeća poduzimaju s ciljem normalizacije saobraćaja na magistralnim cestama i željeznici.

Velika šteta

Tom prilikom predstavljen je plan integralnog rješavanja pitanja cestovnog i željezničkog saobraćaja na dionicama na kojima su razorne poplave i klizišta na području Jablanice uzrokovale veliku štetu i obustavu željezničkog saobraćaja.

- U razgovoru sa direktorima definiran je nekakav okvirni rok od tri do četiri mjeseca, ali ćemo se svi skupa potruditi da i taj rok maksimalno skratimo. Ubrzo bi trebala biti donijeta odluka o otvaranju cestovnog saobraćaja prema Mostaru i to u noćnim satima, dok bi se po danu trebala nastaviti potraga za nestalima u području Donje Jablanice, raščišćavanje terena, te obnova pruge - kaže premijer Nikšić za "Avaz".

On najavljuje skori sastanak sa predstavnicima Agemcije za javne nabavke, kako bi se razjasnilo da li postoje zakonske smetnje i koji su predhodni zakonski uvjeti potrebni da se ispune, da bi se izvođaći radova na rekonstrukciji oštećenih cesta što prije uveli na gradilišta. Na sastanku sa direktorima iz Autocesta FBiH i Cesta FBiH razgovarano je i o opciji da se najspremnije i najpouzdanije kompanije koje trenutno rade na koridoru 5C hitno angažiraju na obnovi oštećenih cesta, naravno, u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Obnova infrastrukture

- Istovremeno, Vlada FBiH planira i zbrinjavanje ljudi koji su ostali bez krova nad glavom. U ovom trenutku mnogi od njih kažu da se ne žele vratiti na mjesto porušenih kuća, tako da moramo tražiti i nove lokacije za njihov trajni smještaj. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ima kvalitetan program izgradnje montažnih kuća, a ugroženima će biti ponuđeno više opcija za njihovo trajno zbrinjavanje, naravno u saradnji sa lokalnim službama i organima uprave - pojašnjava premijer Nikšić za "Avaz".

Inicijalna sredstva za kompletnu obnovu infrastrukture i stambenih jedinica osigurat će Vlada Federacije BiH. Računa se i na pristup evropskim fondovima solidarnosti, te na međunarodne i bilateralne donacije prijateljskih zemalja.

U vrijeme velikih poplava iz 2014. godine tadašnja Vlada FBiH zakonom je bila formirala Fond za obnovu poplavljenih područja. Znalo se tačno koliko sredstava je prikupljreno i donirano, te za koje su namjene ta sredstva upotrebljena. U međuvremenu taj Fond je ugašen.

Premijer Nikšić najavljuje da će inicirati donošenje novog zakona kojim će biti regulirana pomoć i obnova infrastukture i objekata oštećenih u Jablanici, Konjicu, Fojnici, Kreševu i Kiseljaku. Već je dat nalog ministarstvu pravde da u najkraćem roku pripremi taj zakon.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.