PROTEST

Mještani naselja iznad Mostara strahuju da bi ih zbog solara mogla zadesiti sudbina Donje Jablanice

Mi tražimo da investitor makne bagere iz našeg državnog prostora, izjavio je Ćosić

Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+6
Meliha Smajkic

prije 5 sati 6 minuta

Mještani Miljkovića i Kozica kod Mostara, ali Gubavice Pijesaka, Međina strahuju da bi njihova naselja mogla zadesiti ista sudbina kao Donju Jablanicu. 

Na to su ukazali mirnim protestom na lokalitetu gdje su na brdu iznad njihovih kuća započeti građevinski radovi za solarna postrojenja.

Mario Ćosić, predstavnik neformalne grupe građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana Mostara "pozvao je državnu pravobraniteljicu, Jelenu Cvijetić da zaštiti državnu imovinu Bosne i Hercegovine.

-Zabrana raspolaganja državnom imovinom je na snazi, što znači da općine, kantoni i entiteti ne mogu njome raspolagati. Tražimo da Vlada HNK na čelu s Marijom Buhač provede odluku Ustavnog suda i poništi sve trajne nezakonite prenamjene državnog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište za potrebe solarnih postrojenja. Napominjemo kako je saglasnost za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta ključni dokument na osnovu kojega je Grad Mostar izdavao dozvole za solarna postrojenja - rekao je Ćosić.

Naglasio je da je zabranom prenamjene državnog zemljišta zabranjena je i izgradnja solarnih postrojenja.

- Mi tražimo da investitor makne bagere iz našeg državnog prostora. Primorani smo braniti naša ognjišta životom. Na brdima iznad našeg sela nametanjem prostornog plana iz 2022. godine predviđena je gradnja solarnih panela. Time vlast nema pravo odbiti investitora, dakle, jedino rješenje je da se donese novi prostorni plan. Sve je to nametnuo gradonačelnik Mario Kordić zajedno sa Salemom Marićem - izjavio je Ćosić.

Mještani su poručili da neće dozvoliti solarmaniju.

Kazali su da su solari, kako je to planirano, udaljeni od njihovih kuća svega 50 metara, a u nekim slučajevima i 20 metara.

Meho Marić iz sela Kozice kaže da mještani žice uglavnom od stočarstva.

- Ako se to brdo uništi, onda se stočarstvom više ne možemo baviti. Mi mještani da tražimo 100 kvadrata za kuću na tom državnom zemljištu ne možemo dobiti a za ovo se može. Ne znam gdje ovo vodi. Ovo su tajkuni koji imaju pare, koji mogu šta hoće, a obični narod se ne puta mi za što - rekao je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.