AVAZOV INTERVJU

Srđan Mandić: Ademović je tražio da sjedim s El-Šidijem zbog njegovih zgrada

Mandić je govorio o atacima koje je proživljavao u toku prošlog mandata, ali i brojnim drugim temama

Srđan Mandić. Avaz

prije 4 sata 34 minute

U novom „Avazovom intervjuu“ gost je Srđan Mandić, novi-stari načelnik Općine Centar Sarajevo.

Mandić je u intervjuu koji vodi i uređuje Evelin Trako, glavni i odgovorni urednik „Dnevnog avaza“, komentirao brojne teme, a dotakao se i razloga ataka na njega oca i sina Kemala i Jasmina Ademovića.

U direktnom prijenosu pratite najzanimljivije izjave iz intervjua.

1' - Konaković je bez obzira se korektno držao sve vrijeme, znam da ima unutrašnje probleme.

3' - Dok sam bio ministar, a Konaković predsjednik Skupštine, zbližili smo se na temama kao što su oni koji ne plaćaju odvoz smeća, problemi s vodom u hotelima na Ilidži. Na tim akcijama borbe protiv korupcije smo se zbližili.

4' - Osjećam zadovoljstvo jer su ljudi prepoznali vrijednosti. Oni godinu vode kampanju protiv mene. Oni su bili osuđeni na propast, a sada su na izborima doživjeli fijasko. Riječ o grupi oko Jasmina Ademovića.

6' - Čovjek koji je vodio OV htio je da bude načelnik, ali to nije moguće. Tražili su određene usluge građevinskom lobiju. Nikada nisam htio izaći iz okvira u koji su išli prethodni načelnici.

8' - Između ostalog, i ova priča oko Tihomira Brajkovića, to je kvadrant A, regulacioni plan po prethodnom zakonu o prostornom planiranju dozvoljavao je načelnicima da se u određenim slučajevima ta procedura ubrza, da se rade korekcije određenih članova. Ali jedan član mislim da vrlo precizno definiše šta je to korekcija, neke sitne ispravke, ako je linija negdje metar „pobjegla“. Prethodni načelnik je pod korekcijom, s postojećeg regulacionog plana, gdje je ovom investitoru dozvoljena gradnja sedam spratova, dodao još 15 i dao mu dozvolu da pravi toranj od 22 sprata, to nije korekcija. 

10' - Meni je na jednoj tematskoj sjednici, nakon što smo predočili sve papire, pravobranilac dao nalog da podnesem krivičnu prijavu protiv prethodnog načelnika i NN lica. Nakon toga ste vrlo često mogli čuti na sjednicama Vijeća ,upravo iz redova ekipe oko Ademovića, ne direktno lobiranje da se to pusti, ali, tobože, „čovjek nas je tužio“, „bankrotirat ćemo“, „treba se izaći ususret“ „zašto blokiramo“ i tako dalje. Ja sam sve vrijeme govorio, podnio sam tužbu, pa tražite od mene da izdam saglasnost, šta ako sutra Tužilaštvo potvrdi... I druga stvar koja je vrlo važna, kojom su često znali građane plašiti, „bankrotirat ćemo“. Zakon štiti budžete čak i lokalne zajednice. Ne isplaćuje se odmah, ako i kada izgubimo, to će se rješavati na taj način. Tako da, kroz te pritiske, vrlo se često i jasno vidjelo kakve su im namjere. 

12' - Imamo slučaj jedne sjednice OV, kada je Jasmin Ademović tražio da na sjednicu dođu predstavnici El-Šidi grupacije i da prezentuju projekat drugog dijela zgrade, gdje bi oni bili investitori koncertne dvorane. Rekao sam da mora ići javni poziv, zašto baš njima to treba dati. Tada su očito vidi da su neke druge namjere bile. Sve je to dostupno, možete to pogledati na Youtubeu, nekada niste mogli pronaći ni stenograme. Ne može OV zadužiti da načelnik sjedne s vlasnikom bilo koje firme.

14' - Nije bila kampanja toliko ispod pojasa. Dan prije debate Gratz je bio kod NiP-a Centar. Tada su reagirali i Konaković i brojni drugi i nastala je kompletna drama. Oni su to sutra otkazali, a poslije debate sam rekao Gratzu da je trebao pitati od koga tražiš podršku, ja bih ti rekao. To ga je koštalo. Dobio je netačne informacije od NiP-a Centar.

17' - SDP i Naša stranka nastupaju sada kao jedan subjekt. Trenutno imamo 14 vijećnika, da li će biti osam za NS i šest za SDP ili za obje po sedam ostaje da se vidi, postoji šansa da bude još jedan mandat. Većina je 16 vijećnika, pružamo ruku svima. Ademović ne mora sa mnom ako ne želi, ali spreman sam razgovarati sa svima.

19' - Želim da se svako bori za svoju ulicu i mahalu, a ne da se raspravljamo da li je načelnik alkoholičar i kada dolazi na posao.

20' - Kakve veze imam ja s evropskim putem, Čovićem, a DF je baš dio kampanje vodio poistevjećujući mene s državnim nivoom. Jedva čekam da se dočepamo fondova EU, to me zanima.

21' - Trojka je u KS zadržala svoje pozicije. Uspjeli smo u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, u Novom Gradu nažalost nismo. Respekt u tom smislu za Efendića, prije četiri godine Delić je bio blizu, no tada nije uspio. Možemo da volimo nekog ili ne, ali čovjek je uvjerljivo pobjedio. Trojka je dobila i Ilijaš, a čini mi se da je SDP najviše rastao, Naša stranka je zadržala pozicije, NiP je doživio pad. I dalje mislim da je trojka priča koja uz sve probleme pokazuje da se određeni progres može napraviti.

24' - Berilu je zakon omogućio birače. Interesantno je da je to općina od 2.000 glasača, a ima takve resurse. Trebalo bi razmisliti da li da se ona nekome pripoji, da dobije poseban status. Jedna osoba na 2.000 birača i budžetom između 20 i 25 miliona lako može iskontrolisati sve. Berilo može biti samo posljedica pogrešnog skrajanja općinskih zona.

26' - Berilo je pod istragom, a u Gradačcu se pobjeda posvećuje presuđenom premijeru. Ne možemo govoriti nekome da nešto slavi, a onda se ovako ponaša. Razumijem da neko ima lične emocije, ali je problem kada politički subjekat stoji iza toga.

27' - Da su imali i jednog kandidata opet bih pobijedio. Interesantno je da sam u uzvišenim dijelovima, koje neki nazivaju i rubnim, poput Betanije, Kromolja, Poljina i Soukbunara, gdje SDP i Naša stranka nisu imali baš zavidan rezultat, pobijedio sam kao načelnik. To me čini ponosnim. Milioni su uloženi u Kromolj i Betaniju, doveli smo vodu na Poljine.

29' - U prošlom mandatu smo riješili neke elementarne stvari, pa sada možemo govoriti o nekim većim projektima. Tu je rekonstrukcija stadiona Koševo, veliki sam optimista da će se tačka staviti na to. Izgradit ćemo Festivalski centar na mjestu Meeting pointa. Uradit ćemo novu salu, park Kemal Monteno, koji će promijeniti sliku grada.

31' - Djeca nemaju gdje da igraju u fudbal i košarku, krenuli smo u to. Gdje god bude prilika postavit ćemo golove i koševe. Dajte da ne pričamo o nadležnosti, da promovišemo lokalne stvari. Imate odličnih vijećnika koji predlažu takve stvari i dobiju podršku i neka dobiju.

33' - U Sarajevu se niko već tri godine ne bavi klizištima. To je isključiva nadležnost Zavoda za izgradnju KS, koji odbija da preuzme tu zakonsku obavezu. Jedino smo uspjeli riješiti klizište u ulici Hakije Kulenovića. Sada se sanira kod škole Vladislav Skarić. Općina ima novac, a nema nadležnosti. Problem je trenutno u Soukbunaru i Nahorevu.

35' - Poduzimamo preventivne mjere što se tiče klizišta i to je ono što mi možemo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.