NASILJE NAD ŽENAMA

Agencija za ravnopravnost spolova BiH osudila nasilje nad Aldinom Bajić

Apelujemo na sve građane da ne okreću glavu od ovakvih problema, već da prijave svako nasilje i pruže podršku onima koji su u potrebi

Agencija za ravnopravnost spolova. Pixabay

FENA

prije 5 sati 12 minuta

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, izrazila je zabrinutost i osudu nasilja u porodici i brutalnog premlaćivanje Aldine Bajić od strane njenog supruga a koje je snimljeno i objavljeno na društvenim medijima.

Navodi se da ovaj incident ističe ozbiljan problem koji zahtijeva hitnu pažnju i djelovanje svih članova društva, posebno institucija odgovornih za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Nasilje nad ženama je neprihvatljivo i predstavlja kršenje ljudskih prava. Svi članovi našeg društva moraju preuzeti odgovornost za suzbijanje ovakvih pojava i pružanje podrške onima koji su pogođeni. Ovaj slučaj nas podsjeća na važnost prevencije nasilja, osiguranja podrške žrtvama i efikasnog procesuiranja počinilaca, navodi se u saopćenju Agencije.

Agencija pozdravlja brzu reakciju policije i drugih subjekata zaštite u ovom slučaju i ujedno poziva sve nadležne institucije da preduzmu potrebne mjere kako bi osigurale zaštitu žrtava nasilja i obezbijedile adekvatnu pomoć. Posebno poziva nadležne institucije izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti da bez odlaganja provedu neophodne reforme koje su precizno definisane u izvještaju Grupe eksperata Vijeća Europe – GREVIO komiteta, kao i Preporukama Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Europe. To je obaveza Bosne i Hercegovine koju smo preuzeli ratifikacijom Istanbulske konvencije, navodi se.

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izražava uvjerenje da bi se brzom i sveobuhvatnom provedbom ovih reformi osigurao efikasniji odgovor na nasilje u porodici i nasilje nad ženama koji predstavlja jedan od najrasprostranjenijih krivičnih djela u našoj zemlji.

- Apelujemo na sve građane da ne okreću glavu od ovakvih problema, već da prijave svako nasilje i pruže podršku onima koji su u potrebi. Svi smo dužni i odgovorni za stvaranje sigurnijeg okruženja, posebno za sigurnije društvo za žene i djecu a podsjećamo da je neprijavljivanje ovih djela također krivično djelo. Želimo naglasiti da samo zajedničkim delovanjem možemo stvoriti promjene koje će dovesti do stvaranja društva u kojem nasilje neće biti tolerisano - ističe se u saopćenju.

- Ukoliko ste vi ili neko koga poznajete žrtva nasilja, molimo vas da potražite pomoć. Postoje organizacije i adresa za podršku koje su tu da vam pomognu. Osim policije, koju možete kontaktirati na broj telefona 122, u Bosni i Hercegovini postoje i dva SOS telefona za žrtve nasilja i to u Federaciji BiH 1265 i u Republici Srpskoj 1264 - zaključuje se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.